
"Acesta este unul dintre cele mai mari contracte de finantare cu fonduri europene nerambursabile la nivelul unui judet din Romania, pentru realizarea infrastructurii de apa si canalizare. Prin intermediul proiectului vor beneficia de acces la apa sigura din punct de vedere calitativ si cantitativ 193.246 de locuitori, iar 14 aglomerari (respectiv 148.239 de locuitori echivalenti) vor fi conectate la reteaua de colectare a apelor uzate si tratare adecvata, contribuind la o mai buna protejare a mediului", a declarat Catalin Dragila, directorul general al societatii Apa Ilfov.
Proiectul prevede extinderea retelei de distributie a apei potabile cu 580,5 km si reabilitarea altor 7 km de conducte, constructia de aductiuni noi pe 110,7 km si reabilitarea a 1,1 km, extinderea retelei de canalizare cu 757,4 km si reabilitarea a 2,4 km, constructia a 24 de rezervoare de inmagazinare a apei, precum si executia a 27 de statii de tratare a apei si a 12 statii de epurare. De asemenea, vor fi realizate 44 de foraje subterane si se vor instala 26 de statii de pompare a apei potabile si alte 294 de unitati pentru apa uzata.
Beneficiarii directi ai acestor investitii sunt locuitorii din orasele si comunele ilfovene Balotesti, Bragadiru, Branesti, Cernica, Ciolpani, Ciorogarla, Clinceni, Cornetu, Domnesti, Glina, Jilava, Gradistea, Gruiu, Magurele, Moara Vlasiei, Mogosoaia, Pantelimon, Peris, Petrachioaia si Tunari.
Societatea Apa Ilfov SA este, din 2009, operatorul regional al serviciului public de alimentare cu apa si de canalizare din judetul Ilfov. Compania a incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de 32 milioane de lei, in crestere cu 37% fata de anul precedent. Reprezentantii operatorului se asteapta la o noua traiectorie ascendenta a rulajului si in 2019.