Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

ANALIZA: Implementarea proiectelor de utilitati, afectata de inflatia generalizata

Volumul de activitate de pe piata lucrarilor de constructii din domeniul infrastructurii de alimentare cu apa si canalizare a incetinit in 2021, foarte multe proiecte si lucrari fiind amanate atat din cauza scumpirilor majore din domeniul constructiilor, cat si in contextul problemelor pe care companiile le au cu forta de munca. Totusi, perspectivele sunt pozitive pentru perioada urmatoare, insa o conditie de baza pentru reluarea la un nivel optim al activitatilor din sector este reprezentata de masurile ce vor fi luate in directia actualizarii valorilor contractelor de executie a lucrarilor. Un proiect de OUG a fost lansat, recent, in acest sens, de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA). Conform propunerii, ajustarea se realizeaza exclusiv pentru restul ramas de executat din contracte, in baza unui nou act aditional la contract, si se va face la fiecare situatie de plata. Formula de ajustare este similara cu formula simpla din HG nr. 1/2018, foloseste indicele global in constructii ICC, diseminat de catre Institutul National de Statistica. Data de referinta va fi luna anterioara ofertei in baza careia a fost incheiat contractul de finantare. Contractantii pot depune, in primele 45 de zile dupa intrarea in vigoare a noii OUG, solicitari catre autoritatile contractante pentru ajustarea valorii contactelor de investitii publice.
Potrivit datelor furnizorilor specializati, piata romaneasca de tubulatura s-a apropiat de nivelul de 380 de milioane de euro in 2021, dupa o crestere de circa 10% fata valoarea de 350 de milioane de euro inregistrata in 2020. Evolutia s-a datorat mai degraba inflatiei, noi scumpiri fiind asteptate si in acest an, cu impact favorabil asupra evolutiei valorice a pietei. In consecinta, intreaga evolutie a sectorului va fi determinata si de capacitatea beneficiarilor de a absorbi aceste costuri suplimentare aparute in fluxul de productie, pentru ca, implicit, acestea sunt transferate in pretul final al produselor.
Romania mai are foarte mult de recuperat la capitolul infrastructura de utilitati. Tari vecine, precum Ungaria, au procente de peste 95% la acoperirea cu sisteme de alimentare cu apa, canalizare. In Romania, in schimb, doar aproximativ 55% din populatie este conectata la o retea de canalizare cu statie de epurare, doar 75% la reteaua publica de alimentare cu apa si doar 35% la reteaua de alimentare cu gaze naturale. De asemenea, o mare parte a infrastructurii existente este uzata fizic si necesita reabilitare. De exemplu, 13% din totalul retelei de apa din Romania are o vechime de peste 50 de ani si este construita cu materiale care nu mai pot asigura calitatea apei din cauza corodarii.
O analiza a pietei de tubulatura si investitii in infrastructura de utilitati, ce include date despre principalele investitii care vor sustine furnizorii si companiile din domeniu, pana in 2030, date despre cele mai mari investitii aflate in derulare si gestionate de companiile regionale de apa, poate fi citita in editia Martie-Aprilie 2022 a revistei Agenda Constructiilor. Analiza include si opinii ale reprezentantilor unor companii mari de pe piata, precum: TeraPlast, REHAU Romania, Dematek Water Management, Wilo Romania, Edwards Romania, Sonnek Engineering Sibiu, Compania Apa-Canal Ilfov SA, Apa Canal Galati, Apavital SA, Aquacaras SA, Aquatim SA, Companiei de Apa Oltenia SA si Companiei de Apa Somes SA.
Pentru a citi gratuit revista, click aici!

Din aceeasi categorie

25 Apr 07:44 | CA Arad SA pregateste noi proiecte majore de investitii in retelele de apa/canalizare
24 Apr 07:59 | CA Buzau va implementa proiecte de circa 1,6 miliarde lei prin PDD 2021-2027
23 Apr 07:32 | APAVITAL continua dezvoltarea infrastructurii de apa si canalizare prin PDD 2021-2027
22 Apr 07:39 | CASSA a realizat 85% din proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apa POIM/PDD
21 Apr 07:26 | HOVAL Romania: Anul 2024 a fost cel mai bun din istoria companiei
18 Apr 07:29 | ENVI Group estimeaza o crestere de 20% a cifrei de afaceri din acest an
16 Apr 07:00 | EHPA: De ce au scazut vanzarile de pompe de caldura din Europa in anul 2024?
15 Apr 13:39 | AUX intra pe piata HVAC din Romania si vizeaza o cota de piata de 20%, in 3 ani
15 Apr 07:53 | DAKIN: Crestere a cotei de piata pe segmentul pompelor de caldura
14 Apr 07:12 | REHAU: Piata HVAC evolueaza spre eficienta energetica si sustenabilitate
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA