Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

Semnare contracte de modernizare a retelei de distributie energie in Portul Constanta

Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) SA a semnat, recent, doua contracte majore de lucrari ce vizeaza modernizarea infrastructurii de distributie a energiei electrice in Portul Constanta. 
Primul dintre acestea a fost semnat la data de 21 martie 2025, cu compania TIAB SA Bucuresti, si vizeaza proiectarea si executia lucrarilor de asigurare a conditiilor electrice de racordare la cheu a navelor in Portul Constanta (regim Cold Ironing) - E-COLD, in vederea interconectarii la TEN-T pentru implementarea proiectului EALING, finantat prin Programul Connecting Europe Facility (CEF). Valoarea contractului este de 86,13 milioane de lei (fara TVA), durata de implementare a acestuia fiind de 27 de luni, din care 3 luni pentru proiectare si 24 pentru executie.
Proiectul cuprinde realizarea lucrarilor pentru instalarea tehnologiei cold-ironing pentru 10 dane din Portul Constanta, in vederea asigurarii conditiilor pentru alimentarea cu energie a tuturor tipurilor de nave la tarm (croaziera, RO-RO, feribot, nave multifunctionale, nave marfa vrac, nave-tanc etc.), indiferent de dimensiune, tensiune de alimentare, frecventa si spor de putere solicitat. 
Principalele beneficii rezultate din realizarea acestui proiect sunt:
• reducerea nivelului de zgomot, reducerea emisiilor daunatoare, precum si reducerea emisiilor de dioxid de carbon in zona portuara, dar si in zona comerciala aflata in imediata apropiere a portului;
• reducerea vibratiilor pentru conditii mai confortabile pentru pasagerii aflati la bordul navelor de croaziera;
• crearea de noi oportunitati de afaceri pentru toate partile implicate: reducerea costurilor de functionare a navelor si furnizarea de servicii suplimentare in porturi;
• cererea suplimentara de energie creeaza oportunitati de echilibrare locala a retelelor de electricitate;
• conectarea navelor la resurse de energie regenerabila, energie eoliana si energie solara, permite reducerea suplimentara a emisiilor.
"Tehnologia cold-ironing permite furnizarea energiei electrice de la mal unei nave aflate la dana, in timp ce motoarele sale principale si auxiliare sunt oprite.
Prin realizarea acestei investitii, instalatiile existente vor fi aduse la o stare de functionare performanta, respectarea standardelor si a normativelor tehnice specifice referitoare la siguranta in exploatare, in conditii de eficienta energetica sporita. Astfel, se imbunatatesc considerabil conditiile oferite de Portul Constanta in comparatie cu celelalte porturi din bazinul Marii Negre, ceea ce poate duce la o crestere a traficului de marfuri", au transmis reprezentantii CNAPM SA.
 
 
Lucrari de 410 milioane euro pentru infrastructura energetica a Portului
Cel de-al doilea contract a fost semnat la inceputul lunii aprilie 2024 si vizeaza modernizarea infrastructurii de distributie a energiei electrice in Portul Constanta - Etapa a II-a, fiind finantat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021-2027, de la bugetul de stat si din surse proprii ale CNAPM SA. Contractul a fost atribuit, in urma unei licitatii publice, asocierii Vertatel International (lider) - Eurocerad International - UTI Construction and Facility Management SA - Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - Bog’Art. 
Valoarea contractului este de 410 milioane de lei (fara TVA), durata de executie fiind de 36 luni, din care 11 luni pentru proiectare si 25 pentru executia lucrarilor. Perioada de garantie este stabilita la 60 de luni. 
Lucrarile prevazute includ modernizarea a 66 de posturi de transformare din zonele Port Vechi, sectorul fluvio-maritim si in Constanta Sud, modernizarea, sistematizarea si extinderea retelelor de cabluri de medie tensiune, dispecerizarea si integrarea in sistemul SCADA centralizat. 
Se vor moderniza si monta circa 300 prize de cheu, 700 de stalpi de iluminat stradal si operational si 20 de noi statii de incarcare a vehiculelor electrice. Proiectul include si montarea pe cladirile existente a 10.761 mp de panouri voltaice si 1.754 mp de carporturi.
Valoarea totala a investitiei este 470,2 milioane de lei (fara TVA) si este in concordanta cu strategiile Comisiei Europene pentru cresterea eficientei tehnice si economice a utilizarii energiei electrice.
"Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, in calitate de administrator al porturilor maritime romanesti, are ca obiectiv prioritar asigurarea conditiilor optime pentru dezvoltarea Portului Constanta, pentru consolidarea pozitiei acestuia ca port maritim eficient, durabil si sigur, cu rol esential in dezvoltarea economica a tarii", au precizat reprezentantii CNAPM SA.

Din aceeasi categorie

23 Iul 07:38 | Infrastructura sub presiune: Proiecte multe, bani putini, viitor incert
22 Iul 07:23 | CNIR: Va fi necesara diversificarea surselor de finantare a proiectelor europene
15 Iul 16:09 | METROUL, TTL si METRANS vor sa realizeze SF al trenului metropolitan Brasov
15 Iul 16:27 | CNAB a receptionat lucrari de modernizare realizate de PORR la Aeroportul Otopeni
14 Iul 14:26 | IBB-HIB Romania construieste cu 70 milioane euro noua Varianta Ocolitoare Giurgiu
11 Iul 16:09 | PORR Construct intensifica lucrarile de modernizare sistem rutier din Bd Expozitiei
11 Iul 13:00 | UTILAJELE de sapare de la Magistrala M6 au depasit primii 500 de metri de tunel
11 Iul 13:48 | CON-A a contribuit cu lucrari de arta la DEx4, conexiunea A3 si DN1 (Tureni, Cluj)
10 Iul 18:02 | BOG’ART si VIAROM liciteaza lucrari de 145 mil. euro la Centura Targoviste, Inel 2
10 Iul 17:57 | INTERES major pentru realizarea SF a podului de mobilitate militara Giurgiu-Ruse 2
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA