
"Lucrarile se vor desfasura pe teritoriul unitatilor administrative Vanatori - Neamt, Agapia, Targu-Neamt, Grumazesti, Petricani, Urecheni, Timisesti, Pastraveni (judetul Neamt) si pe raza unitatii administrative Motca (judetul Iasi). (…) Pe traseul acestei noi sectiuni de autostrada vor fi construite inclusiv 13 poduri, doua viaducte, 8 pasaje si un Centru de Intretinere si Coordonare (CIC)", a transmis Sorin Grindeanu.
Etapa de proiectare a inceput in luna februarie 2024, iar lucrarile de constructii pot sa inceapa in februarie 2025. In vara anului trecut a fost atribuit prin licitatie si contractul de supervizare a lucrarilor aferente sectiunii III Leghin - Targu Neamt, acestea fiind adjudecate de Asocierea MGGP (lider) - Konsent - Ingeo Proiect la pretul de 31,3 milioane de lei (fara TVA).

Se finalizeaza proiectarea si pentru Sectiunea I
In ceea ce priveste Sectiunea I, Targu Mures - Miercurea Nirajului si legatura la Autostrada A3 (24,4 km), antreprenor general al fost desemnata asocierea Nurol Insaat ve Ticaret AS (Turcia), care are la dispozitie 2,46 miliarde lei (fara TVA) pentru constructie. Etapa de proiectare, demarata in luna mai 2024, se apropie de finalizare si urmeaza sa inceapa lucrarile de constructii, care vor dura 24 de luni. Asocierea Activ Proiectare Infrastructura (lider) - Emay Uluslararasi Mühendislik ve Müsavirlik AS, avand ca subcontractant compania Topo Design Solutions, va asigura serviciile de supervizare, valoarea estimata a contractului de consultanta fiind de 40 de milioane de lei (fara TVA).
Pe traseul sectiunii Targu Mures - Miercurea Nirajului, pe langa cei aproape 25 km de drum, vor fi construite inclusiv 36 de poduri, pasaje si viaducte, dintre care un pasaj cu o lungime de 256 metri.
Sectiunea II, montana, este in etapa de atribuire a contractelor de lucrari
Sectiunea II - mediana, Miercurea Nirajului - Leghin, cea mai dificila de pe intreaga autostrada A8 deoarece traverseaza muntii, a fost impartita in 6 sectoare:
- Lot 1B: Miercurea Nirajului - Sarateni (23,4 km) - ofertele de participare la licitatie sunt in etapa de evaluare; termenul s-a incheiat pe 31 decembrie 2024;
- Lot 1C: Sarateni - Joseni (32 km) - ofertele sunt in etapa de evaluare, termenul fiind la 16 iunie 2025;
- Lot 1D: Joseni - Ditrau (14,4 km) - ofertele sunt in etapa de evaluare, termenul fiind la 25 mai 2025;
- Lot 2A: Ditrau - Grinties (38 km) - ofertele sunt in etapa de evaluare, termenul fiind la 19 iunie 2025;
- Lot 2B: Grinties - Pipirig (31,5 km) - in etapa de depunere a ofertelor de participare la licitatie; termenul-limita a fost prelungit pana la 27 februarie 2025;
- Lot 2C: Pipirig - Vanatori Neamt (Leghin) (17 km) - ofertele de participare la licitatie sunt in etapa de evaluare financiara; evaluarea tehnica s-a incheiat pe 21 noiembrie 2024, iar termenul pentru evaluarea financiara pe 31 decembrie 2024.

Constructia Sectiunii II este gestionata de Compania Nationala de Investitii Rutiere (CNIR) SA.
***
Studiul de fezabilitate al autostrazii Targu Mures - Targu Neamt a fost actualizat de Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA (denumita anterior Acciona lngenieria SA). Din echipa de proiectare mai fac parte companiile F&R Worldwide (stiudiile geotehnice), Geo Proiect Consulting (studii topografice detaliate), EPC - Consultanta de Mediu (documentatia privind evaluarea impactului asupra mediului), Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane (cercetari si investigatii arheologice), Integrated Road Solutions (proiectare infrastructura de transport rutier), Topovia 2002 (identificare proprietari si expropieri) si Protelco SA (suport si completare studii topografic, inclusiv aerofotogrametrie pentru stereorestitutie).