Joi, 20 Februarie 2025
RO EN

DONALAM: Industria siderurgica are nevoie de interventia imediata a statului roman

Compania Donalam, membra a Grupului AFV Beltrame, unul din liderii europeni in productia de oteluri speciale si otel beton, proprietarul combinatelor siderurgice din Calarasi si Targoviste, trage un semnal de alarma autoritatilor referitor la situatia industriei otelului, care traverseaza cea mai grea perioada din ultimele decenii, confruntandu-se cu provocari care pun in pericol supravietuirea producatorilor locali.
Importurile masive de otel ieftin din afara UE (Turcia, China, Egipt si statele Maghreb) au explodat cu 27% in ultimul an, sufocand producatorii europeni, care sunt obligati sa respecte standarde stricte de mediu si sa suporte costuri de productie mult mai ridicate. In timp ce Uniunea Europeana asista pasiva la prabusirea industriei siderurgice, alte tari, inclusiv Statele Unite si Chinas isi protejeaza producatorii prin masuri concrete. De exemplu, noile tarife de 25% impuse de Donald Trump pentru importurile de otel, fara exceptii sau scutiri, demonstreaza o abordare strategica pentru apararea economiei interne.
UE, in schimb, ramane vulnerabila, fara politici de protectie comparabile, expunandu-si industria la concurenta neloiala si dumping masiv. Fara actiuni urgente, Europa risca sa devina dependenta de importurile din afara blocului comunitar, in detrimentul propriilor producatori. 
Consumatorii industriali din Romania platesc cele mai mari preturi finale la energie electrica din UE, un adevarat handicap competitiv. In ianuarie, pretul final al energiei platit de un consumator industrial a fost de 139 euro/MWh, in timp ce in Italia a fost 71 euro/MWh, in Franta - 56 euro/MWh, iar in Bulgaria a fost plafonat la 108euro/MWh. In contextul in care in Romania, la mijlocul lunii februarie constatam o crestere dramatica doar a pretului spot al energiei active la aprox 200 euro/MWh, devine clara necesitatea implementarii de urgenta a unei scheme de ajutor de stat solida, capabila sa protejeze real industria in fata exploziei preturilor la energie. Subliniem faptul ca Romania este singura tara din UE in care aceasta sustinere din partea statului nu exista. De asemenea, razboiul din Ucraina si instabilitatea globala au dus la o crestere dramatica a costurilor pentru materii prime si la blocaje in lanturile de aprovizionare, afectand grav productia.
Absurditatea atinge un nou nivel: Romania exporta anual cantitati uriase de fier vechi catre tari non-UE, pentru a importa apoi produse finite fabricate din acelasi material, la pret de dumping.
 
Donalam sfideaza criza: investitii de milioane pentru otel romanesc
In ciuda contextului de piata ostil, Donalam isi mentine obiectivele strategice pe termen lung pentru Romania, bazate pe investitii in modernizarea echipamentelor si cresterea eficientei proceselor de productie din cele doua unitati de productie, in vederea asigurarii continuitatii aprovizionarii pietei cu aceasta resursa esentiala tuturor proiectelor de dezvoltare ale Romaniei – otelul. Cu toate ca inregistreaza pierderi financiare, Donalam a investit doar in anul 2024, din resurse proprii, aproximativ 20 de milioane de euro, din care 16 milioane de euro in combinatul de la Targoviste – singurul producator national de otel beton, si 4 milioane de euro in unitatea de productie oteluri speciale din Calarasi.
"Chiar daca inregistram pierderi financiare, noi nu renuntam la investitiile propuse. Acestea sunt o dovada clara a angajamentului nostru de a transforma Donalam intr-un producator de referinta in Europa, atat pe segmentul otelurilor speciale, cat si al otelului beton”, afirma Carlo Beltrame, CEO Donalam.
 
Sprijinul si protectia statului, esentiale pentru viitorul industriei siderurgice
Pentru a face fata provocarilor actuale, industria siderurgica din Romania are nevoie de masuri urgente care sa asigure competitivitatea si sustenabilitatea pe termen lung, similare celor adoptate de alte state europene (Italia, Slovacia, Suedia, Republica Ceha, Franta, Germania, Elvetia).
"Ceea ce dorim sa subliniem, insa, este ca industria grea are nevoie de protectie si de sprijin real si imediat din partea statului pentru a ramane competitiva. Avem nevoie de un cadru legislativ clar, de masuri pentru reducerea costurilor energetice si de o strategie industriala coerenta, bazata pe scheme de ajutor de stat pentru investitii, asa cum se intampla in alte state europene. Trebuie gasite solutii pentru limitarea accesului pe piata romaneasca a produselor din otel la pret de dumping. Fara aceste masuri concrete, Romania risca sa piarda un sector strategic, afectand zeci de mii de locuri de munca si stabilitatea economica”, avertizeaza Carlo Beltrame.

Din aceeasi categorie

13 Feb 06:44 | MIRAS: Investitii semnificative in dezvoltarea fabricilor din Chitila si Banesti
17 Ian 10:37 | MIRAS marcheaza 30 de ani de excelenta cu afaceri de peste 100 de milioane de euro
13 Ian 13:43 | Marcegaglia Steel si Manni Group investesc in extinderea si consolidarea Isopan
16 Dec 06:10 | PEIKKO: Afaceri de 17 milioane euro si perspective favorabile pentru anii urmatori
11 Dec 06:49 | TERASTEEL: Extindere, diversificare a portofoliului si consolidare a cotei de piata
02 Dec 06:46 | ANALIZA: Cererea de structuri metalice ramane solida datorita proiectelor industriale
21 Noi 06:00 | LINDAB: Crestere a vanzarilor pe o piata aflata in 2024 pe trend de scadere a cererii
18 Noi 18:25 | ANAZ vizeaza o productie anuala de 200.000 de tone de otel zincat termic in 2027
18 Noi 14:25 | TOPANEL isi mareste capacitatea de productie cu 85%, pana la 5,5 milioane mp anual
01 Noi 13:45 | ArcelorMittal va efectua livrari de otel cu emisii scazute de carbon pentru VELUX
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA