Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

FIC: Lipsa predictibilitatii si a investitiilor erodeaza competitivitatea si cresterea

Cele mai recente rezultate ale indicelui perceptiei membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat in septembrie 2018) aduc cateva noutati legate de piata muncii si de fiscalitate. In acelasi timp, in randul membrilor FIC persista dihotomia dintre asteptarile privind cresterea veniturilor si a cifrei de afaceri pe termen scurt si ingrijorarile legate de lipsa infrastructurii si a stabilitatii cadrului de reglementare pe termen lung. FIC isi mentine opinia, exprimata si in trecut, ca lipsa predictibilitatii si a investitiilor erodeaza competitivitatea economiei si potentialul acesteia de crestere.
Doua rezultate ale chestionarului merita sa fie scoase in evidenta:
- Pentru prima data, din 2015, de cand FIC realizeaza acest chestionar in randul membrilor sai, majoritatea respondentilor a declarat ca Romania nu mai este competitiva din punctul de vedere al disponibilitatii fortei de munca calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenti reclamau probleme legate de lipsa fortei de munca. De fiecare data cand FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de perceptie, am atras atentia ca acest indicator se deterioreaza accelerat. Acum exista tot mai multe indicii din randul companiilor membre care, coroborate cu alte date si analize publice, arata ca Romania se confrunta cu o situatie dificila privind disponibilitatea fortei de munca.
- In martie 2017, o treime dintre respondenti declarau ca Romania este lipsita de competitivitate in domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativa in septembrie 2017 si martie 2018, cand doua treimi dintre respondenti au afirmat acelasi lucru. Consideram ca anunturile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fara a fi urmate de studii de impact si consultari adecvate, au condus la aceasta opinie. In ultimul sondaj am observat o imbunatatire a acestui indicator, revenind la situatia in care doar o treime dintre respondenti considera Romania mai putin competitiva din cauza fiscalitatii. In prezent, remarcam o relativa stabilitate a regimului fiscal: masurile anuntate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar in acest an nu au fost anuntate schimbari majore de politica fiscala. Companiile au reusit sa se adapteze schimbarilor intervenite prin masurile adoptate in 2017, desi acest lucru a generat costuri si eforturi considerabile neplanificate.
FIC considera ca pentru Romania este contraproductiv sa fie perceputa drept o tara lipsita de competitivitate fiscala din cauza inconsecventei politicilor publice. Membrii FIC indeamna guvernul sa mentina un cadru fiscal stabil si sa fie transparent in ceea ce priveste viitoarele schimbari. In acelasi timp, FIC considera ca mediul public si cel privat trebuie sa colaboreze indeaproape pentru a imbunatati piata fortei de munca din Romania inainte ca ea sa devina un impediment major in calea dezvoltarii.
Acest sondaj este realizat la fiecare sase luni doar in randul comunitatii membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC), companii care au avut in anul 2016 o cifra de afaceri in valoare de 183 miliarde RON si au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA