Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

BT: Investitiile au crescut cu 18% in T2 pe baza reducerii costului de finantare

Institutul National de Statistica (INS) a publicat estimarile provizorii privind evolutia PIB-ului si componentelor in trimestrul II 2019. Statisticile confirma estimarile preliminare (comunicate la jumatatea lunii august): ritmul de crestere economica a decelerat la 1% trimestru/trimestru si la 4.4% an/an. Pe de alta parte, se observa ameliorarea semnificativa a structurii contributiei componentelor cererii interne la dinamica PIB, date fiind accelerarea investitiilor productive (cel mai bun ritm din T3 2008), normalizarea consumului privat, reducerea stocurilor si atenuarea contributiei nefavorabile a cererii externe nete. Cererea interna a contribuit cu 5.9 puncte procentuale la ritmul anual de crestere economica din T2, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.
Se evidentiaza accelerarea investitiilor productive la 18% an/an, cel mai bun ritm din T3 2008, pe fondul ameliorarii perceptiei de risc dupa rezultatul alegerilor Europarlamentare si nivelului scazut al costurilor reale de finantare. De asemenea, consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a continuat sa creasca cu un ritm bun in T2 (5.3%), in decelerare comparativ cu T1 (7%), in convergenta spre potential (estimat la 5%), pe fondul majorarii ratei de economisire.
Totodata, consumul public a contribuit cu 0.3 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din T2, date fiind politicile fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice. Pe de alta parte, variatia stocurilor a avut o contributie negativa la ritmul anual de crestere economica din perioada aprilie-iunie (-1.5 puncte procentuale). Nu in ultimul rand, cererea externa neta a continuat sa prezinte o contributie negativa la dinamica anuala a PIB in T2 (-1.5 puncte procentuale), dat fiind ca exporturile au decelerat la 0.5% an/an (minimul din T4 2012) (importurile au crescut cu 3.6% an/an).
Astfel, in semestrul I economia Romaniei a consemnat un avans de 4.7% an/an, evolutie determinata de contributia cererii interne cu 6.7 puncte procentuale. Se evidentiaza majorarea investitiilor productive cu 12.4% an/an. De asemenea, consumul gospodariilor populatiei a crescut cu 6.1% an/an, pe fondul climatului pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului. Totodata, consumul public a contribuit cu 0.2 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din semestrul I.
Variatia stocurilor a avut o contributie de 0.3 puncte procentuale la ritmul anual de crestere economica din perioada ianuarie-iunie. Pe de alta parte, cererea externa neta a prezentat o contributie nefavorabila la dinamica anuala a PIB (-2 puncte procentuale) in semestrul I: exporturile au crescut cu doar 2.7% an/an, in timp ce importurile s-au majorat cu 6.4% an/an. Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza cresterea sectorului de constructii cu 14.9% an/an in prima jumatate din 2019, evolutie determinata de majorarea investitiilor publice, cresterea veniturilor populatiei si nivelul redus al costurilor reale de finantare.
De asemenea, valoarea adaugata bruta in ramura IT&C a crescut cu 9.9% an/an in semestrul I, confirmandu-se statutul de vedeta a ciclului economic post-criza (sectorul cu cea mai buna dinamica). Totodata, ramura ciclica comert, reparare auto-moto, transport si depozitare, HORECA a consemnat un avans de 5.8% an/an, pe fondul momentului puternic favorabil din piata fortei de munca.
Pe de alta parte, industria a stagnat in semestrul I 2019, perioada in care agricultura a crescut cu doar 0.2% an/an. Am revizuit scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu prin incorporarea datelor comunicate astazi de INS. Noile prognoze indica perspectiva consolidarii dinamicii anuale a PIB la 4.1% in 2019, pe fondul redinamizarii investitiilor productive (avans estimat de 7.4% an/an) si accelerarii consumului privat (6.1% an/an).
Pe de alta parte, ne asteptam la decelerarea ritmului anual de crestere economica la 3.3% in 2020, ca urmare a finalului ciclului economic post-criza in plan global/european si perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne (date fiind provocarile din sfera deficitelor gemene). Economia interna ar putea accelera la 3.7% an/an in 2021, in contextul intrarii intr-un nou ciclu economic, in care ne asteptam la o dinamica mai favorabila a investitiilor productive, dat fiind ca ritmul potential de crestere este superior raportat la tarile din regiune membre ale Uniunii Europene.

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA