Vineri, 25 Iulie 2025
RO EN

FPSC: Propuneri pentru un tratament fiscal echitabil al companiilor din constructii

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) isi continua demersurile ca partener de dialog social, organizatie reprezentativa pentru nu mai putin de 3 sectoare de negociere colectiva, in directia unui sistem fiscal echitabil pentru mediul privat, in speta sectorul constructii.
FPSC a solicitat legiuitorului modificarea prevederilor introduse prin Legea 296/2023 referitoare la impozitul de 1% din cifra de afaceri pentru contribuabilii care au inregistrat in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro. Am venit cu solutii alternative, cum ar fi :
• ridicarea acestui prag la 100 mil euro, 
• trepte diferite de 0.5% pentru cifra de afaceri de 50 milioane euro si 1% pentru cifra de afaceri de peste 100 milioane euro, 
• introducerea unor criterii/ factori care sa faca diferenta intre contribuabilii care au avut o conduita corecta si in ultimii 5 ani, nu au avut intarzieri la plata datoriilor catre Buget.
Pentru diminuarea efectelor asa-numitei „Ordonante- trenulet”, in speta a anularii facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii, FPSC solicita un tratament fiscal echitabil pentru lucratorii angajati cu salariul minim din sectorul constructii. Asa cum se cunoaste, prin OUG 156/2024, salariul minim brut garantat in plata pentru sectorul constructiilor a fost stabilit la 4.582 lei/luna, cu 532 lei peste salariul minim pe economie. In timp ce angajatii care aplica salariul minim pe economie beneficiaza de o reducere a bazei de calcul pentru contributii sociale cu suma de 300 de lei, diferenta de 532 lei dintre cele doua salarii minime nu are acelasi tratament. Solicitarea FPSC vizeaza corectarea acestui regim inechitabil, astfel incat pentru toate categoriile de salariati angajati cu minimul pe economie/ pe constructii, impozitul si celelalte contributii sa se calculeze la valoarea de 3750 lei. 
Ramane pe masa discutiilor si o problema mai veche, care ar indrepta o situatie ce creaza greutati majore firmelor care activeaza in sectorul nostru si deruleaza contracte de achizitie publica, FPSC solicitand, in numele acestora, compensarea TVA pentru facturile emise si neachitate in contractele cu Statul, astfel incat operatorii economici sa nu fie fortati la plata TVA cu luni de zile inainte de incasarea facturilor pentru lucrarile executate.
Sunt numai 3 din problemele aflate pe masa discutiilor cu reprezentantii Guvernului/ Parlamentului. FPSC s-a dovedit, de-a lungul a 18 ani de activitate, ca un partener corect, serios, respectat si ramanem implicati in demersurile pe care le facem in numele mediului privat din sectorul constructii, in interesul investitiilor si dezvoltarii Romaniei, declara Adriana Iftime, director general FPSC. 

Din aceeasi categorie

24 Iul 07:00 | TERNA se extinde la nivel regional si obtine contracte de peste 1,3 miliarde euro
23 Iul 07:00 | ACCIONA atinge un nivel al portofoliului de lucrari in executie de 54 miliarde euro
21 Iul 07:47 | PORR Romania accelereaza marile santiere, de la porturi la autostrazi
18 Iul 07:27 | VIAROM Construct si-a propus un obiectiv de afaceri de 500 milioane lei, pentru 2030
17 Iul 07:41 | DPB, principalul furnizor de asfalt din Banat, are noi planuri de extindere
16 Iul 12:07 | ANALIZA: Piata de real estate - intre ajustare, oportunitate si repozitionare
16 Iul 11:20 | Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii straini revin pe piata imobiliara
16 Iul 10:59 | View Box Houses a dezvoltat un sistem pentru constructia de locuinte modulare
16 Iul 07:00 | FIEC: Ingineria civila este componenta cea mai rezistenta din sectorul constructiilor
15 Iul 12:31 | RE/MAX Romania isi extinde reteaua cu 6 noi francize la nivel national
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA