Marți, 29 Aprilie 2025
RO EN

COLLIERS: Terenuri de peste 400 milioane euro vandute in 2023, pentru proiecte noi

Volumul tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale (exclusiv cele industriale si de depozite traditionale) a scazut cu sub 10% fata de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, si continua sa se situeze considerabil peste nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit estimarilor Colliers. Inceputul anului si ultimele luni din 2023 au contribuit semnificativ la rezultatul pozitiv, intrucat activitatea a incetinit in trimestrele doi si trei. Performanta este foarte buna, avand in vedere provocarile din anumite zone ale pietei imobiliare comerciale, pe fondul costurilor de constructie mai mari decat in urma cu cativa ani, trage concluzia Sinziana Oprea, Director Land Agency la Colliers Romania, care se asteapta, totodata, la un 2024 cu rezultate bune, avand in vedere atat interesul investitorilor, cat si volumul  actual de tranzactii in lucru.
"Este imbucurator sa vedem entuziasmul investitorilor in privinta potentialului pe termen lung al Romaniei. In prezent, tara si sectorul imobiliar se confrunta cu multe provocari. De la costurile de constructie mult mai mari decat in urma cu cativa ani, la incertitudinile legate de economie sau de situatia geopolitica globala, la ratele ridicate ale dobanzilor si la incertitudinile care insotesc de obicei un an electoral. Chiar si in acest context, anul trecut s-au vandut terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale in valoare de putin peste 400 de milioane de euro, un nivel multumitor daca ne gandim ca inainte de pandemie vorbeam de 300-400 milioane de euro pe an", explica Sinziana Oprea, Director Land Agency la Colliers Romania.
Estimarile Colliers includ doar tranzactiile pentru proiecte imobiliare comerciale, cu exceptia proiectelor industriale si din domeniul energiei. Anul 2023 a inceput mai lent decat anii precedenti si a marcat in mare parte inchiderea unor tranzactii aflate in lucru de mult timp. Totusi, investitorii s-au activat bine in ultima parte a anului, in contextul in care unii au urmarit sa inchida tranzactiile in anul financiar curent din considerente fiscale, in timp ce altii poate au urmarit eficientizarea fluxului de numerar. Cererea noua pentru terenuri a fost mai mica decat in anii precedenti, astfel ca rezultatul de anul trecut a fost sustinut de unele tranzactii importante care erau in derulare de o perioada lunga de timp si care au fost in cele din urma inchise.
Aproximativ 70% din terenurile comercializate provin din Bucuresti si imprejurimi. Analizand in mod specific volumul din Bucuresti, consultantii Colliers au remarcat ca jumatate a fost generat de terenuri cu destinatie rezidentiala, un sfert de zona de retail, iar restul de diverse tipuri de investitori (dezvoltatori de birouri, institutii din sectorul educational, medical) sau pur si simplu cumparatori speculativi. In restul tarii, rezidentialul a reprezentat, de asemenea, aproximativ jumatate din volume, retailul reprezentand cea mai mare parte a diferentei pana la 100%. Trebuie subliniat ca tranzactiile cu terenuri pentru retail au fost in scadere fata de anii anteriori.
Cei mai activi cumparatori au fost One United, Speedwell si Kaufland, dar este de remarcat, ca o noutate  fata de anii precedenti, ca un alt cumparator destul de activ a fost statul roman, prin diferite entitati, care a securizat anumite platforme strategice din marile orase precum Brasov, Sibiu, Iasi.
"Oferta de terenuri a crescut in 2023, in conditiile in care anumiti proprietari au simtit o oarecare presiune pentru a vinde sau se tem de perspectivele de viitor. Acest lucru, coroborat cu faptul ca ratele de dobanda au fost mult mai ridicate iar economia a incetinit, a determinat o usoara scadere a pretului mediu al terenurilor fata de anii trecuti. Declinul nu a fost unul substantial si l-am estima ca fiind de-o singura cifra. Cu toate acestea, nu toti vanzatorii au simtit aceasta presiune, iar scaderile de pret nu s-au aplicat in cazul terenurilor foarte bune, care prezinta interes pentru o multime de cumparatori. Pe de alta parte, unii investitorii nu se grabesc sa achizitioneze noi terenuri, deoarece considera ca oricum nu este graba pentru a incepe o dezvoltare si, in plus, simt ca timpul ar putea sa curga in favoarea lor", spune Sinziana Oprea.
Mai departe, directorul Colliers considera ca apetitul ramane mai redus fata de perioada 2021-2023, dar aceasta fluctuatie este departe de a fi dramatica. De altfel, unele tranzactii majore se afla in diverse stadii de due diligence si ar putea sa se incheie in 2024, ceea ce ar putea duce la un alt an bun, odata ce se trage linie la sfarsit de an.
"O multime de investitori stau in expectativa, asteptand sa apara noi oportunitati. Cu toate acestea, in opinia noastra, atata timp cat nu se materializeaza niciun scenariu negativ major- cum ar fi, de exemplu, o extindere a razboiului sau o criza intr-o economie mare, viitorul Romaniei dupa alegeri se anunta destul de optimist. Prin urmare, 2024 ar putea fi un an foarte bun pentru a face achizitii de terenuri, avand in vedere perspectivele favorabile pe termen lung", conchide Sinziana Oprea.

Din aceeasi categorie

29 Apr 07:00 | GLOBALWORTH reconfigureaza portofoliul pentru reducerea gradului de indatorare
16 Apr 07:55 | ACVATOT: Prognoza de crestere cu 5% a rezultatelor financiare, pentru anul in curs
14 Apr 17:05 | HAGAG cumpara 50% din cladirea multifunctionala de pe str. Ghetarilor, de la Niro
14 Apr 12:08 | GELD Capital si REPACO Capital vor inaugura trei noi parcuri de retail in 2025
11 Apr 13:22 | Dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai interesati de diversificarea portofoliilor
11 Apr 13:10 | Galeria de Arta Consmopolis: Un concept inovator pentru piata imobiliara
11 Apr 11:29 | One United (CCR): Autorizatia de construire ramane valabila cand PUZ-ul este anulat
11 Apr 11:26 | SVN: Vanzarile de locuinte au scazut cu 4,3% in trimestrul I, in Bucuresti si Ilfov
11 Apr 07:00 | WEBUILD: Sectorul de infrastructura este un motor al cresterii economice globale
10 Apr 16:00 | Investitiile in infrastructura cresc apetitul pentru dezvoltari imobiliare in Brasov
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA