Marți, 25 Februarie 2025
RO EN

MOREANU: Orice conflict angajator - salariat poate fi solutionat prin conciliere

Solutionarea conflictelor dintre angajatori si salariati se poate realiza prin procedura concilierii apeland la un avocat sau alt consultant extern. Scopul acesteia este de a reduce incarcarea instantelor de judecata pe rolul carora sunt inregistrate aproximativ 100.000 de dosare noi/an privind conflicte intre angajatori si salariati.
La finalul saptamanii trecute a intrat in vigoare o noua Lege de modificare a Codului Muncii, prin care sunt introduse amendamente in privinta procedurii cercetarii disciplinare a salariatilor si a conflictelor de munca.
Astfel, partile pot include in Contractul de Munca, la data incheierii acestuia sau pe parcursul executarii, prin semnarea unui act aditional, ca orice conflict rezultand intre angajator si salariat sa fie solutionat prin procedura concilierii, pe cale amiabila. In cadrul acestei proceduri de conciliere, oricare dintre parti poate fi asistata de un consultant extern specializat in legislatia muncii sau un reprezentant al sindicatului. Scopul acesteia este de a reduce incarcarea instantelor de judecata, pe rolul carora sunt inregistrate aproximativ 100.000 de dosare noi/an privind conflicte intre angajatori si salariati.
Consultantul extern specializat in legislatia muncii care poate solutiona conflictul de munca prin conciliere, poate fi un avocat, expert in legislatia muncii sau mediator specializat in legislatia muncii. Onorariul acestuia va fi suportat de catre parti, conform intelegerii.
Deschiderea procedurii concilierii se va realiza in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data comunicarii invitatiei scrise catre ambele parti.
Procedura cercetarii disciplinare poate fi realizata de catre o persoana, o comisie sau un consultant extern specializat in legislatia muncii, desemnati de catre angajator. Ca si in cadrul procedurii concilierii, si in ipoteza cercetarii disciplinare, salariatul poate fi asistat de un consultant extern specializat in legislatia muncii sau un reprezentant al sindicatului.
Codul Municii modificat include faptul ca activitatea de resurse umane si salarizare poate fi organizata: intern (prin asumare de catre angajator a acestor atributii), prin desemnarea unuia sau mai multor angajati cu atributii prin fisa postului in acest sens sau prin contracte cu furnizori externi, caz in care aceste servicii vor fi coordonate de catre un expert in legislatia muncii. In anul 2016 aproximativ 88% din numarul profesionistilor din Romania aveau mai putin de 10 salariati, acestia cumuland 21% din numarul total al salariatilor din economie.

Din aceeasi categorie

24 Feb 11:28 | Sierra Quadrant: Multe firme nu sau adaptat la noua dinamica a economiei din 2025
21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA