In perioada martie-august 2020, populatia a accesat credite noi in valoare de 16,6 miliarde lei, ponderea in totalul creditelor noi accesate fiind de 43%. Repartitia pe monede arata ca populatia a accesat preponderent credite in lei, in proportie de 97%, conducand la eliminarea riscului valutar. Creditele in lei accesate de populatie, in valoare de 16,18 miliarde lei, reprezinta peste jumatate din totalul creditelor noi in lei acordate in perioada mentionata, de 30,6 miliarde lei.
In cele sase luni de restrictii, martie-august 2020, companiile au contractat credite in valoare de 21,87 miliarde lei, ceea ce echivaleaza cu 57% din totalul creditelor noi acordate in sectorul neguvernamental. Companiile au accesat credite noi in lei, reprezentand aproape jumatate din creditele totale in lei, precum si credite in euro si dolari. Creditele contractate de companii in valuta au fost ca valoare jumatate din cele in lei, echivalentul a 7,4 miliarde lei. In ceea ce priveste creditele in euro, peste 93% dintre valoarea totala a fost contractata de persoanele juridice. Creditele noi in dolari au reprezentat aproximativ 3,24% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.
Inca de la debutul pandemiei, bancile din Romania au sprijinit clientii si au suspendat obligatiile de plata lunare din contractele de credit pentru 22% din creditele acordate populatiei si 28% din portofoliul total de imprumuturi acordate companiilor. Cadrul reglementativ european a permis amanarea obligatiilor la plata ale debitorilor afectati de pandemia COVID-19. Doar in aceasta situatie, creditele amanate la plata, atat prin intermediul moratoriului legislativ, cat si non-legislativ, au beneficiat de un tratament prudential distinct si favorabil.
Sistemul bancar are capacitatea sa sustina o crestere a creditarii pe baze sustenabile. Atat masurile de fluidizare a acordarii creditelor, cat si garantiile acordate de stat contribuie la impulsionarea creditarii si recuperarea decalajelor privind gradul de intermediere financiara in Romania in raport cu statele Uniunii Europene. Pentru informatii suplimentare, click aici!