Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

Ministerul Finantelor va emite obligatiuni verzi ca instrumente de datorie publica

Ministerul Finantelor are in plan lansarea de obligatiuni verzi pe pietele internationale in urmatorii doi ani, pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica si reducerea poluarii, a afirmat, luni Attila Gyorgy, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
El a participat la conferinta "Finantarea de instrumente verzi pe piata de capital", organizata de Bursa de Valori Bucuresti.
"La nivelul Ministerului Finantelor, din strategia de administrare a datoriei publice, pentru 2021-2023, am prevazut emiterea si utilizarea de obligatiuni verzi ca instrumente de datorie publica. Ministerul va coordona procesul de pregatire si lansare efectiva a obligatiunilor verzi pe piata internationala si va coordona procesul de raportare periodica, astfel incat sa se asigure informarea mediului investitional asupra fondurilor alocate si impactul asupra mediului. Intentionam sa infiintam si sa participam activ la grupul de lucru interministerial care elaboreaza cadrul general pentru obligatiuni verzi la nivel suveran", a spus oficialul ministerial.
Din banii astfel atrasi vor fi finantate proiecte ce vizeaza eficienta energetica, prevenirea poluarii, agricultura durabila, transportul curat, gestiunea apei si altele.
"Gestionarea fondurilor trebuie realizata de o maniera transparenta, pe masura efectuarii cheltuielilor. Alocarea fondurilor poate include cheltuieli din anul bugetar anterior, dar si din cel curent sau chiar cel viitor. Avem un raport de alocare anuala, pana in momentul cand sumele din emiterea de obligatiuni verzi vor fi alocate integral", a mai precizat Gyorgy.
Din practica altor state, perioada de implementare a cadrului general pentru obligatiuni verzi va dura aproximativ sase luni.
"Situatia de astazi ne arata ca pietele externe beneficiaza de cerere ridicata pentru aceste instrumente si exista investitori care au fonduri speciale in acest sens", a aratat el.
Potrivit lui Gyorgy, randamentele sunt usor mai scazute decat la obligatiunile standard.
"Nu neglijam nici piata interna, insa trebuie sa tinem cont de interesul si apetitul investitorilor. Un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei in randul a 13 banci reprezentand 88% din sistemul bancar romanesc releva ca titlurile verzi ar putea fi parte a strategiei bancilor privind durabilitatea, insa aceasta directie nu este inca definita cu claritate", a completat reprezentantul Ministerului Finantelor.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA