Sâmbătă, 22 Februarie 2025
RO EN

MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii

Forvis Mazars, parteneriatul international de audit, taxe si consultanta, lanseaza studiul anual dedicat activitatii de M&A din Europa Centrala si de Est (ECE), realizat in parteneriat cu Mergermarket. Studiul dezvaluie faptul ca piata de fuziuni si achizitii (M&A) din regiune a inregistrat o scadere daca consideram valoarea totala a tranzactiilor, insa o crestere marginala a volumului acestora arata rezilienta pietei.
Studiul anual, Investing in CEE: Inbound M&A report 2024/2025, ofera o imagine de ansamblu a activitatii de fuziuni si achizitii in regiunea ECE de-a lungul anului 2024 si analizeaza provocarile si oportunitatile din urmatoarele luni.
Per total, regiunea ECE a inregistrat 1.270 de tranzactii in 2024, cu o valoare totala comunicata de 27,4 miliarde de euro, conform datelor raportate si avand in vedere criteriile stabilite in metodologia studiului. Desi aceste cifre arata o scadere de 30% fata de anul precedent in ceea ce priveste valoarea, volumul tranzactiilor a crescut cu 3% fata de 2023.
In ciuda conditiilor mai dificile, in special in sectoare precum auto si imobiliare, piata M&A din ECE nu a fost in 2024 martora unui val semnificativ de tranzactii cu companii aflate in dificultate.
"Suntem pregatiti pentru un ciclu de restructurari, dar acesta inca nu a avut loc. Cea mai mare activitate continua sa se concentreze pe cresterea, cumpararea si vanzarea de afaceri”, a mentionat Andrija Garofulić, Partner, Financial Advisory, Forvis Mazars in regiunea Adriatica. "Insa, daca instabilitatea va continua, am putea vedea oportunitati de investitii in companii aflate in dificultate financiara si restructurari in urmatoarele 12 luni.”
Fondurile de private equity (PE) din ECE au fost mai putin active in 2024. Volumul achizitiilor a scazut constant in regiune din 2021, ajungand la 160 de tranzactii comunicate in 2024, ceea ce reprezinta o scadere de 2% fata de 2023. Valoarea totala a achizitiilor a urmat o tendinta oscilanta in ultimul deceniu. Cele 160 de tranzactii din 2024 au avut o valoare combinata comunicata de 5,6 miliarde de euro, cu 18% mai mica decat in 2023, dar mult mai mare decat totalul din 2022 (4,4 miliarde de euro).
In ciuda scaderii valorii anuale, exista motive de optimism privind potentialul fondurilor de private equity din ECE, sprijinit si de finantarile prin programe ale Uniunii Europene. „Finantarile europene au creat noi oportunitati, oferind incredere fondurilor de PE sa se dezvolte”, a declarat Razvan Butucaru (foto sus), Partner, Financial Services & Advisory Leader, Forvis Mazars in Romania. "Investitorii si companiile au mai multa incredere atunci cand un fond de investitii a trecut printr-un proces riguros de due diligence pentru accesarea unor finantari. Acest lucru va sprijini dezvoltarea regiunii, va intari increderea antreprenorilor locali si ii va ajuta sa construiasca afaceri mai mature.”
Principalele provocari din 2025 vor fi atat politice, cat si economice. Europa, nu doar regiunea ECE, se confrunta cu o serie de alegeri importante in lunile urmatoare, care ar putea duce la schimbari politice semnificative.
Dar exista si factori favorabili. Atenuarea conflictelor din Ucraina si Orientul Mijlociu ar putea spori increderea, in special printre cumparatorii internationali. Si, poate paradoxal, tensiunile comerciale globale ar putea chiar accelera revitalizarea productiei in regiunea ECE.
"Toata lumea vorbeste despre razboaiele comerciale cu China. Regiunea ECE este un loc natural pentru productie in Europa si cel putin o parte din aceasta se transfera inapoi in regiunea noastra.”, a adaugat Garofulić.
Proiectiile de crestere pentru regiunea ECE in anul urmator sunt inca pozitive, mai mari chiar decat cele pentru Europa de Vest. Intre timp, exista semne ca o politica monetara mai relaxata contribuie la deblocarea tranzactiilor amanate din cauza divergentelor asupra evaluarilor.
Alte concluzii cheie ale raportului includ:
• Hotspot-uri regionale. Polonia, Austria si Romania se remarca drept cele mai active piete de fuziuni si achizitii din regiunea ECE in 2024, in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, un tipar care a ramas constant in ultimii trei ani.
In ceea ce priveste valoarea totala comunicata a tranzactiilor, Ungaria a ocupat prima pozitie, cu tranzactii in valoare totala de 6,5 miliarde de euro, urmata de Polonia (5,8 miliarde de euro) si Austria (4,9 miliarde de euro), desi majoritatea valorii agregate a tranzactiilor din Ungaria a fost generata de doar doua tranzactii mari.
• Sectoare de interes. Tehnologia inovativa si activele industriale solide au fost cele mai atractive pentru investitorii externi in 2024. Sectorul tehnologic a generat cel mai mare numar de tranzactii, ajungand la 216 tranzactii (17% din intreaga activitate), dintre care aproape doua treimi (133) au fost realizate de investitori din afara regiunii.
Dupa sectorul tehnologic, a urmat cel industrial, cu un total de 82 de tranzactii realizate de investitori din afara regiunii.
• Multiplii tranzactiilor, printre cei mai scazuti din ultimii ani. Multiplul median EV/EBITDA pentru regiunea ECE (in toate sectoarele) a fost de 6,7x in perioada 2023/24, conform datelor Mergermarket. Acesta este comparat cu 9,4x in restul Europei, desi diferenta dintre acesti multipli s-a redus in ultimii trei ani.
Interesant este ca multiplul median EV/EBITDA pentru ECE a crescut in 2023/24 fata de perioada anterioara, cand era de 6,1x. In schimb, multiplul pentru restul Europei a scazut, inregistrand o diminuare de mai mult de doua puncte (2x) EBITDA fata de 2022/23.
 
Romania isi consolideaza in continuare pozitia in Europa Centrala si de Est (ECE), ocupand locul al treilea in topul destinatiilor preferate pentru investitii, demonstrand rezilienta intr-o piata aflata in schimbare
Romania nu doar ca si-a pastrat pozitia, dar continua sa se afirme ca a treia destinatie preferata pentru investitii in Europa Centrala si de Est. Cu 138 de tranzactii comunicate in 2024, Romania a inregistrat o crestere de 6% a volumului de tranzactii fata de anul anterior, confirmandu-si prezenta puternica pe piata regionala. Desi valoarea totala a acestora a scazut cu 41%, ajungand la 2,4 miliarde de euro, capacitatea Romaniei de a atrage un flux substantial de tranzactii reflecta rezilienta si potentialul sau pe termen lung. In ciuda provocarilor, Romania ramane un hub cheie de investitii, atragand atat investitori locali, cat si internationali, care continua sa vada tara ca o componenta esentiala a viitorului economic al regiunii ECE.
"Ultimii ani au fost foarte buni pentru Romania. Am castigat vizibilitate importanta in fata investitorilor externi si am vazut cum companiile locale s-au dezvoltat si maturizat. Este imbucurator sa observam diversificarea investitorilor, mai multa initiativa si deschiderea pentru noi surse de finantare. Aceste semne confirma ca Romania este pe drumul cel bun si ne dau toate motivele sa fim optimisti in privinta viitorului.”, a adaugat Butucaru.
Desi sectorul tehnologic a continuat sa joace un rol important in activitatea de M&A din Romania anul trecut, in 2024 s-a inregistrat o schimbare semnificativa catre sectorul energiei si utilitatilor, reflectand importanta tot mai mare a sustenabilitatii si energiei regenerabile pentru viitorul regiunii. Energia si utilitatile au reprezentat una din cinci tranzactii M&A din Romania, multe dintre acestea fiind realizate de investitori din afara regiunii ECE, semnaland astfel un interes international tot mai mare pentru acest sector.
 
"Cea mai mare tranzactie din domeniul energiei si utilitatilor din Romania in 2024 (si a sasea ca marime in regiunea ECE) a fost achizitia unui portofoliu de active de energie regenerabila de catre compania de utilitati de stat din Grecia, Public Power Corp, de la Evryo Power – care este detinuta de fonduri administrate de Macquarie Asset Management – pentru o valoare totala de aproximativ 700 milioane de euro. Pe de alta parte, sectorul tehnologic ramane in topul preferintelor, continuand sa inregistreze o activitate solida de M&A.”, a mentionat Adrian Mihalcea, Director, Deal Advisory, Forvis Mazars in Romania.
Cu Romania pe cale de a atinge obiective infrastructurale si geopolitice importante, perspectiva pentru piata de M&A ramane una favorabila. Aderarea completa la Zona Schengen, in vigoare din ianuarie 2025, va facilita semnificativ circulatia transfrontaliera, facand tara si mai atractiva pentru investitorii internationali. In paralel, cu aproape 800 km de autostrazi si drumuri expres in constructie, Romania isi intareste pozitia strategica in Europa Centrala si de Est. Aceste dezvoltari nu doar ca vor sprijini cresterea economica, dar vor contribui si la crearea unui climat favorabil investitiilor, inovatiei si prosperitatii.

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
28 Ian 10:07 | UNSAR: 29% din locuintele din Bucuresti si Ilfov sunt asigurate cu polita facultativa
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA