Sâmbătă, 22 Februarie 2025
RO EN

Banca Mondiala: Romania inregistreaza inca deficite mari in comertul cu marfuri

Romania are nevoie, pentru rezolvarea dezechilibrelor externe, de o combinatie intre consolidarea fiscala si reforme structurale, se arata intr-o analiza a Bancii Mondiale.
Masurile politice care vizeaza imbunatatirea pozitiei fiscale includ largirea bazei de impozitare, consolidarea administrarii fiscale, avansarea unor reforme critice privind pensiile si salariile publice, si reducerea cheltuielilor ineficiente. Consolidarea gestionarii investitiilor publice ar contribui la deblocarea unor fonduri europene disponibile semnificative si ar imbunatati domeniile critice ramase in urma din Romania, cum ar fi sistemele de sanatate si de educatie, reformarea intreprinderilor de stat, si infrastructura. Aceasta, la randul ei, ar sprijini cresterea productivitatii si ar imbunatati competitivitatea Romaniei, cu un impact pozitiv asupra pozitiei externe.
Dezechilibrele externe ale Romaniei au crescut in ultima perioada. Din 2018, tara a cunoscut o crestere a deficitelor gemene - fiscal si de cont curent - cuplata cu o politica fiscala expansionista. Cele doua socuri externe mari, mai intai pandemia si apoi razboiul, au exacerbat aceste dezechilibre. Din punct de vedere istoric, Romania a avut mari deficite gemene. A existat o relatie stransa intre deficitul fiscal ajustat ciclic si deficitul de cont curent, se subliniaza in analiza BM.
In ultimele doua decenii, deficitul fiscal a avut valori medii de 3,7% din PIB, semnificativ mai ridicat decat media UE, de 2,8% din PIB. Deficitele fiscale ridicate, alaturi de slabiciunile structurale pe partea externa, au inrautatit performanta contului curent, deficitul de cont curent avand valori medii de 5,7% din PIB. In contextul recentelor socuri externe, deficitul fiscal s-a adancit la 9,2% din PIB in 2020, cel mai ridicat intre tarile est-europene, in conditiile in care masurile legate de pandemie au majorat cheltuielile bugetare, iar contractia economica a redus veniturile.
A existat o oarecare consolidare in 2021 - 2022. Impactul razboiului asupra pietelor energiei si materiilor prime a condus la o deteriorare semnificativa a soldului contului curent, la 9,4% in 2022, dar acesta a ramas mai redus decat nivelul din 2007, de 13,6%. De data aceasta, investitiile straine directe (FDI) mai ridicate si transferuri de capital mai mari din UE au sprijinit soldul extern.
Dezechilibrele externe din ultimii ani au fost provocate de o slabiciune structurala, care a afectat exporturile, expansiunea bugetara si cursul de schimb real efectiv. Cursul de schimb real efectiv (REER) in Romania s-a apreciat, afectand negativ exporturile. Cresterile de salarii au depasit cresterea productivitatii, sporind costurile cu forta de munca, iar pentru exportatori a fost mai dificil sa concureze eficient pe piata globala. Intre timp, importurile au crescut, alimentate de consumul mai ridicat, ca urmare a cresterii ponderii gospodariilor in venitul national si a politicii fiscale expansioniste, mai semnaleaza sursa citata.
Ca rezultat, Romania a inregistrat deficite mari in comertul cu marfuri. Cu toate acestea, dezechilibrul extern este mai scazut decat inaintea crizei financiare globale si vulnerabilitatile sunt atenuate, partial, investitiile straine directe (FDI) mai ridicate si transferurile mai mari din UE, potrivit BM. Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA