Joi, 20 Februarie 2025
RO EN

AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut

Schimburile comerciale intre Germania si Romania au insumat anul trecut 42,1 miliarde euro, Romania mentinandu-se pe locul 17 intre partenerii comerciali ai Germaniei. Cresterea volumului schimburilor comerciale comparativ cu anul 2023 este de 0,9%. Importurile din Romania s-au ridicat la 19,8 miliarde euro (+1,4%), iar exporturile Germaniei catre Romania au atins 22,4 miliarde euro (+0,6).
"Comertul dintre Germania si Romania se mentine si in 2024 la un nivel ridicat. In ciuda provocarilor economice globale, Romania a reusit sa isi afirme pozitia printre cei mai importanti 20 de parteneri comerciali ai Germaniei, ceea ce subliniaza importanta relatiilor economice bilaterale. Totusi, in comparatie cu anul precedent cresterea a fost moderata, fapt care se explica prin actuala situatie economica dificila din Germania si din Uniunea Europeana. Impulsuri de crestere solida pot fi inca generate, daca ne concentram pe cresterea competitivitatii. Pentru aceasta este nevoie de costuri mai mici la energie, de reducerea procedurilor birocratice pentru companii, de un mediu mai bun pentru inovatii, care implica si dezvoltarea competentelor corespunzatoare si intensificarea pietei unice europene, respectiv reducerea barierelor existente”, a explicat Sebastian Metz, directorul general al AHK Romania.
Referitor la cresterea competitivitatii in Romania, el a spus ca „AHK Romania saluta continuarea investitiilor in infrastructura economica a Romaniei, dar solicita in acelasi timp cresterea cheltuielilor pentru educatie si cercetare cel putin la nivelul mediei europene”. Sebastian Metz a mentionat ca Europa trebuie sa se concentreze in continuare sa incheie cat mai repede acorduri comerciale internationale cu alte regiuni ale lumii, pentru a echilibra potentiala deteriorare a relatiilor cu partenerii traditionali. „Diversificarea parteneriatelor comerciale este o strategie importanta pentru a reduce dependentele si implicit riscurile. Guvernul Romaniei poate depune eforturi in acest sens si la nivel european”, a adaugat Metz.

Din aceeasi categorie

20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
28 Ian 10:07 | UNSAR: 29% din locuintele din Bucuresti si Ilfov sunt asigurate cu polita facultativa
28 Ian 10:03 | Deloitte a asistat IMO Property Investments Bucuresti in vanzarea catre Grupul APS
21 Ian 13:21 | Buju Stanciu si Asociatii: Crestere a numarului de insolvente si falimente, in 2025
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA