Joi, 17 Iulie 2025
RO EN

Tranzactii de 2,7 miliarde euro pe piata de M&A din Romania, in primul semestru

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a inregistrat in prima jumatate a anului 2025 un numar total de 122 tranzactii anuntate, in valoare de peste 2,7 miliarde euro, marcand astfel o usoara crestere de 6% in volum si, respectiv, de 4% in valoare fata de perioada similara a anului trecut. In pofida acestei dinamici pozitive, valoarea medie a unei tranzactii a fost cu 2% mai mica fata de valoarea inregistrata in semestrul I 2024, ajungand la 22,6 milioane de euro. Deal-urile de dimensiuni mici si medii reprezinta in continuare principalul pilon de crestere al pietei locale de fuziuni si achizitii, generand 90% din volumul total.
In prima jumatate a anului au fost anuntate 12 tranzactii cu valori de peste 40 milioane de euro, dintre care patru au depasit pragul de 100 milioane euro, incluzand aici tranzactia de peste 1 miliard de euro prin care fondul de investitii MidEuropa Partners a vandut reteaua privata de servicii medicale Regina Maria catre grupul finlandez Mehilainen.  
Din totalul tranzactiilor anuntate, doar 62% au fost finalizate, respectiv 76 de tranzactii ce insumeaza o valoare totala de 833 milioane de euro. Cea mai mare tranzactie finalizata este achizitia Artrom Steel Tubes de catre Great Lakes Global Holdings, cu o valoare de peste 100 milioane euro. 
Din punct de vedere sectorial, cele mai mari ponderi in valoarea totala a tranzactiilor sunt generate de sectorul serviciilor de sanatate, cu peste 1,1 miliarde euro, urmat de real estate cu peste 630 milioane euro si industria prelucratoare cu peste 300 milioane euro. Aceste trei sectoare au concentrat peste 75% din valoarea totala a tranzactiilor. La polul opus, sectorul energetic, care in 2024 a fost unul dintre motoarele de crestere a pietei, a inregistrat in acest semestru o scadere semnificativa, atingand o valoare de cinci ori mai mica fata de primul semestrul al anului 2024, respectiv de 150 milioane de euro. IT&C-ul a continuat sa piarda teren, atat ca volum, cat si ca valoare, continuand tendinta inceputa inca din 2024. 
Investitorii strategici au ramas in continuare cei mai activi cumparatori din piata romaneasca de tranzactii, cu 93 de tranzactii anuntate de catre acestia (in crestere cu 12% fata de semestrul I din 2024), din care peste 50% sunt deja inchise, dar cu o valoarea medie a tranzactiei in scadere fata de anul trecut. In schimb, fondurile de private equity au inregistrat o scadere a numarului de tranzactii anuntate cu 36% an/an, anuntand 18 dealuri. Valoarea acestora a crescut insa de cinci ori, ca urmare a celor doua tranzactii de peste 100 milioane euro (Regina Maria si Artrom Steel Tubes). Aceasta dinamica confirma tendintele observate inca din primul trimestru, cand investitorii financiari au inceput sa joace un rol mai putin pronuntat in piata locala, in calitate de cumparatori. 
 
Perspectiva pentru restul anului 2025 
Dupa alegerile prezidentiale din luna mai, piata de fuziuni si achizitii din Romania pare sa beneficieze de o stabilizare a contextului politic. Interesul investitorilor ramane ridicat in sectoare precum energia regenerabila, servicii private de sanatate, logistica si industria alimentara. De asemenea, consolidarile din retail si servicii financiare, precum si interesul pentru companii care pot deservi sectorul de aparare, ar putea genera noi oportunitati de tranzactii in a doua parte a anului.
Din perspectiva valorica, semestrul al II-lea este de asteptat sa depaseasca nivelul de anul trecut ca urmare a numarului de tranzactii mari anuntate, dar inca neinchise, printre care se numara si achizitia producatorului de vinuri Purcari de catre grupul Maspex, evaluata la aproximativ 170 milioane de euro, vanzarea portofoliului logistic P3 catre CTP, estimata la 280 milioane de euro, precum si vanzarea Regina Maria de MidEuropa Partners catre CVC, prin Mehilainen Group.
 
*** Autor: George Ureche, Partener - M&A, la PWC Romania.

Din aceeasi categorie

14 Iul 11:33 | Allianz Trade: Cum gestioneaza companiile europene si americane razboiul comercial
11 Iul 12:36 | Restituirea unor sume platite la Fondul de Tranzitie Energetica, o corectare ratata
09 Iul 16:53 | Reglementare a concesionarii terenurilor pentru productia de energie regenerabila
04 Iul 13:38 | Singura certitudine in economia din 2025 este ca nicio firma nu va rezista singura
03 Iul 12:01 | NAI: 4 efecte contrare ale majorarii TVA, care duc la scaderea incasarilor bugetare
27 Iun 11:46 | ANALIZA: La fiecare 1 milion de euro profit al firmelor, statul ia 300.000 de euro
26 Iun 11:00 | HIDROSERV iese din insolventa si se pregateste pentru noi perspective de crestere
25 Iun 16:49 | CC Tax: Se impune o discutie serioasa asupra eficientei si bunei-credinte a ANAF
24 Iun 11:05 | REI: Peste 450 mil. euro pentru investitii in energie regenerabila, pentru companii
23 Iun 10:30 | BCG: Succesul international, testul suprem al competitivitatii companiilor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA