Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

SQ: Romania va functiona cu frana de mana trasa, in contextul incertitudinii fiscale

Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat de efectele cresterilor de taxe, ale inflatiei, scaderii vanzarilor si accentuarii blocajului financiar iar Romania va functiona cu frana de mana trasa in urmatorii doi ani, mai ales in contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025, considera partenerul coordonator Sierra Quadrant, Ovidiu Neacsu.
"Asa cum avertizam inca de acum 2 ani, restructurarea afacerilor va deveni cuvantul de ordine in business-ul romanesc. Sunt sute de companii care au ales sa isi pregateasca afacerile pentru vremuri de criza, sa isi reduca expunerile si sa caute solutii financiare de backup in caz de nevoie. Romania va functiona, practic, cu frana de mana trasa in urmatorii doi ani, mai ales in contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025'', a declarat Ovidiu Neacsu, intr-un comunicat transmis marti Agerpres.
Potrivit unei analize Sierra Quadrant, peste 16.000 de companii si-au inchis portile in primele patru luni ale acestui an, cu aproape 3.000 mai multe decat in anul precedent.
"In primele patru luni din 2024 au fost dizolvate 16.153 de firme, fata de 13.300 cu un an in urma si de 10.677 in 2012. Recordul precedent era inregistrat in 2016, cu 13.181 de companii dizolvate", se precizeaza in comunicat.
Cele mai multe firme care au fost dizolvate in primele patru luni din acest an activau in comert si servicii (4.389), urmate de cele din sectorul constructiilor (1.662), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (1.572) si industria prelucratoare (1.403).
Marea lor majoritate sunt firme din sectorul IMM-urilor, puternic afectate de efectele inflatiei, cresterilor de taxe si ale scaderii consumului, precizeaza analistii.
In topul domeniilor in care au fost dizolvate cele mai multe firme urmeaza sectorul transportului si depozitarii (1.202), informatii si comunicatii (1.082), activitati de servicii administrative (843) si hoteluri si restaurante (840).
Potrivit analistilor companiei, nici la precedenta criza economica nu s-a inregistrat un asemenea numar de firme dizolvate, semn ca increderea investitorilor in dinamica economica este la un nivel foarte scazut.
"Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat, in mare parte, de efectele cresterilor de taxe, ale inflatiei, scaderii vanzarilor si accentuarii blocajului financiar'', a afirmat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant, in comunicat.
Daca dinamica dizolvarilor de firme din primele 4 luni se va mentine si in lunile urmatoare, nu este exclus ca numarul firmelor iesite din peisajul economic sa se apropie de pragul de 50.000, fata de 39.031 in 2023, subliniaza sursa citata.
Mai mult, datele de la Registrul Comertului indica un numar total de 58.899 de firme aflate in dificultate (radieri, insolvente, dizolvari si suspendari de activitate) in primele patru luni din 2024, cu peste 15.000 mai multe decat in 2023 (43.585).
In primele 4 luni din acest an au fost radiate 32.626 de firme, 16.153 au fost dizolvate, 7.594 si-au suspendat activitatea si 2.526 au intrat in insolventa.
Anul trecut, peste 133.000 de firme au intrat in dificultate (16.335 de companii si-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate iar 6.650 au intrat in insolventa).
Potrivit specialistilor, companiile cu cele mai mari probleme, in momentul de fata, sunt cele din comert, agricultura, industrie si constructii, acolo unde cresterea taxelor, scaderea puterii de cumparare si limitarea creditarii au creat multiple probleme.
"Printre firmele care si-au inchis portile, in prima parte a anului, cele mai multe sunt asa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile sa faca fata provocarilor din prezent. Probabil numarul lor va creste semnificativ in urmatoarea perioada. Pentru restul, sansa continuarii activitatii este data de necesara restructurare a operatiunilor, de adaptare a ofertei de produse si servicii la noua realitate, de adoptarea unor planuri de planificare strategica'', spun expertii citati in comunicat.
Potrivit Sierra Quadrant, restructurarea operatiunilor nu inseamna doar sa sa isi reduca datoriile, sa isi rezolve problemele de finantare, firmele avand nevoie de un program de planificare strategica, de o evaluare completa a business-ului - cine sunt clientii, cum arata piata, care sunt competitorii, daca au posibilitati de inovare.
Investitorii pot evita insolventa, falimentul sau blocarea activitatii daca apeleaza la instrumentele legale pe care le au la dispozitie, precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv.
Acordul de restructurare functioneaza ca un instrument proactiv, permitand afacerilor sa abordeze problemele financiare inainte ca acestea sa escaladeze in insolventa si chiar faliment. Companiile pot elabora un plan de restructurare adaptat nevoilor si constrangerilor unice ale afacerilor lor, fara a fi limitati de procedurile rigide de insolventa, explica documentul citat.
Un barometru de opinie in randul investitorilor, realizat de Sierra Quadrant la finele anului trecut, arata ca 3 din 5 respondenti (62%) si-au trecut drept principal obiectiv in 2024 restructurarea si optimizarea operatiunilor financiare.
Motivele invocate de antreprenori sunt legate in primul rand de cresterea taxelor, mentionata de 67% dintre ei, scaderea vanzarilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) si cresterea costurilor operationale (38%).
Cu o experienta de peste 25 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu etc.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA