Vineri, 21 Februarie 2025
RO EN

PNRR se finalizeaza in 2026, absorbtia de fonduri europene va continua cu intensitate

Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, sustine ca este in interesul Romaniei si al celorlalte tari europene ca Uniunea sa fie mai coeziva si sa isi dezvolte capacitatea proprie de aparare, iar NATO sa nu slabeasca, informeaza Agerpres.
"Romania a alocat pentru aparare anul trecut putin peste 2% din PIB, la un deficit bugetar de 8,64% din PIB - un deficit in fapt de peste 9%, daca avem in vedere impactul anualizat al recalcularii pensiilor. Tinta pentru Romania este sa duca deficitul la sub 3% in 7 ani. Alte conditii neschimbate, corectia macroeconomica, daca ar fi marite cheltuielile de aparare (fie si gradual), ar fi nu de circa 6% din PIB, ci de peste 8% din PIB. Este posibil sa se ajunga la un compromis in NATO, si tinta minima de cheltuieli de aparare ca pondere in PIB sa fie intre 3 si 4%. Dar si asa, este un soc pentru bugetele publice in UE. Starea precara a bugetului public al Romaniei, cu venituri fiscale (inclusiv contributii) foarte joase (26-27% din PIB, fata de media de peste 40% in UE), este un handicap enorm", precizeaza Daniel Daianu, in articolul "Apararea nationala si bugetul public in vremuri foarte periculoase".
Specialistul afirma ca aceasta situatie este rezultatul unei "miopii si al unor erori de politica economica".
"Iar sa faci a corectie de mare amplitudine cand mediul international este mai mult decat nefavorabil, cand esti obligat sa aloci considerabil mai multe resurse pentru aparare, este o misiune, ai zice, fara iesire. Si totusi, trebuie sa razbim, intr-un fel sau altul. Trebuie sa avem venituri fiscale mai mari si sa restrangem cat mai mult din cheltuieli, sa cheltuim cat mai eficient. Si sa folosim la maximum fondurile europene", noteaza Daniel Daianu.
Presedintele Consiliului Fiscal considera ca modul in care a fost tratata absorbtia fondurilor europene, mai ales in ultimii ani, "este de neinteles; vorbe multe si fapte putine".
"Sa fim in situatia de a pierde multe miliarde de euro din PNRR este mai mult decat regretabil. Cand se stie ca PNRR se termina in 2026, absorbtia de fonduri europene trebuia sa fie obsesia guvernelor; nu a existat un simt al urgentei! Cadrul Financiar Multilateral (CFM) va aloca probabil mai putine resurse Romaniei in noul exercitiu. Disputele politice, organizarea de alegeri parlamentare si prezidentiale consuma din atentie si energie, dar nu trebuie sa anuleze eficienta actului de guvernare. Cum se observa acasa si in strainatate, avem capacitate institutionala si politici publice slabe. Altii nu stiu cum sa obtina fonduri in plus, iar noi, din varii motive, riscam sa pierdem mare parte din ceea ce este alocat Romaniei", apreciaza Daniel Daianu.
 
Un al doilea PNRR nu va mai exista
Autorul articolului avertizeaza ca un al doilea PNRR nu va mai exista probabil, iar noul CFM se va schimba, avand in vedere provocarile pentru UE legate de competitivitate si aparare/ securitate.
"Romania trebuie sa faca acum tot ceea ce este posibil pentru a recupera cat mai mult din timpul pierdut, trebuie sa fie prioritizate investitii ce pot fi finantate cu bani europeni. Vizita delegatiei CE la Bucuresti in februarie a.c a fost un semnal de alarma. Si documente ale Consiliului Fiscal (inclusiv opinia privind proiectul de buget public pentru 2025) au semnalat pericolul de a se pierde sume mari din PNRR. Absorbtia de fonduri europene intra in matricea dupa care finantatorii externi, agentiile de rating masoara riscul suveran al Romaniei. Trebuie sa evitam o accentuare a deficitului de credibilitate pe care il avem, sa nu sporim nervozitatea pietelor financiare fata de Romania. Chiar daca propunerea unor inalti oficiali europeni (inclusiv Ursula von der Leyen), de a nu lua in calcul cresterea de cheltuieli pentru aparare in estimarea deficitelor bugetare, ar avea castig de cauza, situatia bugetului public al Romaniei ar ramane extrem de complicata. Si este de vazut daca se va accepta emiterea de obligatiuni comune de aparare (in numele UE), care ar fi un ajutor pentru statele cu deficite bugetare foarte mari", subliniaza Daniel Daianu.
 
Cetatenii si mediul de afaceri pot contribui la bugetul de aparare
Presedintele Consiliului Fiscal sustine ca in Romania se poate aloca mai mult pentru aparare si printr-o contributie a cetatenilor, a mediului de afaceri.
"Si pentru bugetul UE se poate avea in vedere asa ceva. Alternativa ar fi sa se reduca cheltuielile in alte domenii, ceea ce ar implica decizii de politica economica si sociala foarte dificile", spune Daniel Daianu.
In opinia autorului, cresterea cheltuielilor pentru aparare este necesara, pentru ca lumea devine mult mai periculoasa si "parca lipsita de reguli".
"Pierderea «dividendului pacii» era clara de ceva timp. Exista o expresie validata de istorie cu relevanta pentru vremurile noastre: cand «elefantii se tavalesc», vai de iarba, de cei mici. Este in interesul Romaniei si al celorlalte tari europene ca Uniunea sa fie mai coeziva si sa isi dezvolte capacitatea proprie de aparare (industria de armament), iar NATO sa nu slabeasca. Industria de aparare in Romania trebuie sa se dezvolte si aranjamente de offset ar sustine acest scop. Romania trebuie sa ajute ca relatia transatlantica sa nu se erodeze fatalmente si trebuie sa fie evitat un razboi comercial intre SUA si UE; un astfel de razboi ar provoca stricaciuni mari. Relatia cu SUA trebuie sa fie ingrijita, asa cum trebuie sa avem relatii bune cu Franta, UK, Germania, Italia si, nu in ultimul rand, cu Polonia. Si Turcia merita atentie din acest punct de vedere, ea fiind o putere regionala cu influenta tot mai mare. Tarile cu care ne invecinam intra desigur in ecuatia de securitate. In contextul nou, diplomatia va fi tot mai complicata si se va desfasura pe traseul intereselor colective, cat si prin relatii bilaterale. NATO trebuie sa continue ca o organizati relevanta, ce asigura garantii de securitate pentru statele membre. Importanta UE pentru Romania este funciara, deoarece Uniunea s-a nascut principalmente ca un proiect de pace - deci, nu numai pentru reconstructie economica dupa al doilea razboi mondial. O Uniune mai divizata, fragila, ar fi de rau augur pentru securitatea europeana. Remarca este valabila si pentru NATO. Iar UE nu trebuie sa lipseasca de la marile discutii, negocieri", a transmis presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, in articolul "Apararea nationala si bugetul public in vremuri foarte periculoase".

Din aceeasi categorie

20 Feb 12:20 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 5,9% in 2024, fata de nivelul din 2023
20 Feb 11:15 | INS: Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 3,1% in 2024
18 Feb 11:16 | ALLIANZ: Mediu de afaceri favorabil in Romania, dar coruptia ramane o provocare
18 Feb 10:13 | Bugetul de stat, afectat de evenimentele neprevazute din economia globala si locala
17 Feb 11:09 | MLDPA: Obiectivul principal este plata facturilor pentru lucrarile deja efectuate
17 Feb 11:55 | BNS propune prelungirea PNRR si corelarea cu perioada de programare 2021-2027
14 Feb 13:27 | EXTINDERE a zonei libere a Portului Constanta cu 7,7 milioane mp, catre zona Midia
13 Feb 09:05 | Comisia Europeana solicita autoritatilor publice sa isi plateasca la timp furnizorii
13 Feb 08:53 | TENDINTA de scadere a deficitului de incasare pentru TVA, ca urmare a digitalizarii
07 Feb 10:02 | Implementarea cotei unice in Romania a adus un spor de 12,5% la PIB per capita
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA