Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

PNL: Reconstructia Ucrainei se va face in principal prin Polonia si Romania

Romania are sansa sa fie principala zona din care sa porneasca efortul mondial de reconstruire a perimetrelor devastate de razboi in Ucraina, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Transport a PNL, Alin Nica.
"Reconstructia Ucrainei (...) se va face in principal pe doua cai importante si majore: prin Polonia si Romania. De aceea, Romania, dezvoltandu-si infrastructura de transport si interconectand aceasta infrastructura pe cale rutiera si feroviara cu Republica Moldova si cu Ucraina, are sansa sa fie principala zona din care sa porneasca acest efort mondial de reconstruire a zonelor devastate de razboi. Si ce inseamna acest lucru in mod concret pentru Romania? Inseamna sansa la dezvoltare, in special a zonei Moldovei, care, odata conectata macar in urmatorii 4 ani printr-o infrastructura feroviara serioasa, de viteza rezonabila, are sansa sa atraga acei investitori care pot sa genereze investitii noi in zona Moldovei, pentru ca apoi acestea sa fie folosite pentru reconstructia Ucrainei", a spus Alin Nica, marti, la dezbaterea "Infrastructura si mobilitatea in regiunea Bucuresti-Ilfov. Interconectarea Bucurestiului cu infrastructura rutiera nationala".
Alin Nica a punctat ca Romania are sansa unica de a face din portul Constanta unul principal in regiune.
In alta ordine de idei, el a mentionat ca programul investitional 2021-2030 cuprinde proiecte majore de infrastructura rutiera si feroviara, iar pentru a fi dus la bun sfarsit este nevoie de finantare de 70 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani, ca sa se fixeze nucleul infrastructurii majore, iar ulterior in jurul acestuia sa fie brodate elementele secundare. "Ne propunem sa alocam minim 2% din PIB in urmatorii 10 ani pentru infrastructura de transport", a mai spus Alin Nica.
Potrivit acestuia, un alt aspect strategic este de a avea realizata infrastructura de transport, astfel incat din orice punct al tarii un conducator auto sa nu aiba nevoie de mai mult de o ora pentru a ajunge la un drum de mare viteza, fie autostrada, fie drum expres.
"O chestiune strategica pe care ne-am propus-o este ca din orice punct din tara sa ai nevoie de maxim doua ore sa ajungi la un aeroport. Dezvoltarea zonei cargo la aeroporturi si a zonelor acestea de transport intermodal cred ca va face din Romania o zona in care sa fie ieftin sa investesti", a adaugat Alin Nica. Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA