Luni, 05 Mai 2025
RO EN

MLPDA propune modificarea legislatiei pentru urgentarea consolidarii cladirilor

Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) propune modificarea si completarea OG nr. 20/1994 privind masurile de reducere a riscului seismic al constructiilor existente. Proiectul se afla in etapa de consultare publica si are ca scop imbunatatirea eficientei si eficacitatii programului de finantare a actiunilor pentru reducerea riscului seismic al cladirilor existente.
Se propune, astfel, transformarea programului actual de consolidare a cladirilor in program multianual, cu posibilitatea incheierii de contracte de finantare multianuale pentru finantarea actiunilor de reducere a riscului seismic. De asemenea, se propune ca fondurile necesare pentru reducerea riscului seismic al cladirilor aflate in proprietatea sau in administrarea autoritatilor si institutiilor administratiei publice locale sa poata fi finantate de la bugetul de stat. In acest sens, se promoveaza Programele multianuale de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic, implementat de MLPDA, cu cele doua subprograme: proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru cladirile aflate in proprietatea sau in administrarea autoritatilor si institutiilor administratiei publice locale, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic; respectiv, proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru constructiile cu destinatia de locuinta multietajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin Planul National de Investitii si Relansare Economica (PNIRE) se are in vedere consolidarea, la nivel national, a 300 de imobile cu risc seismic ridicat si cu o valoare estimata la circa un miliard de lei.
"Ritmul ritmul actual al lucrarilor generat de procedura greoaie este extrem de lent, iar in raport cu studiile statistice, probabilitatea unui cutremur important este mare, sens in care se impune accelerarea si extinderea programului. Prezentul proiect de act normativ are scopul imbunatatirii eficientei si eficacitatii programului de finantare a actiunilor pentru reducerea riscului seismic al cladirilor existente", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului de OUG.
Prin mecanismul de finantare multianual, operatorii economici ce presteaza serviciile de executie a lucrarilor de consolidare vor avea asigurata sursa de finantare pe toata durata contractului prin securizarea fondurilor alocate pe o perioada de peste un an si implicit vor beneficia de o politica financiara predictibila, se mai arata in document.
Pentru a consulta proiectul de OUG, click aici!
Pentru Nota de Fundamentare, click aici!

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA