Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

MF: Romania va avea nevoie de 7 ani pentru a reduce deficitul bugetar la nivel optim

Romania ar putea avea nevoie de sapte ani pentru a reduce deficitul bugetar pana la tinta prevazuta in regulile Uniunii Europene, in conditiile in care guvernul de la Bucuresti se confrunta cu rezistenta opiniei publice la masurile de disciplina fiscala intr-un an electoral, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a apreciat ca un regim de reduceri bugetare anuale echivalente cu 0,5% din PIB, conform noilor reguli fiscale ale UE, reprezinta o provocare "foarte dificila". Cel mai probabil Romania va avea nevoie de cei sapte ani prevazuti de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar pana la 3% din PIB, de la un nivel de 5% din PIB prognozat pentru acest an, un ritm mai lent decat se preconiza initial.
"Pur si simplu nu stiu daca o ajustare mai importanta este posibila pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil in tara noastra", a spus Marcel Bolos intr-un interviu pentru Bloomberg.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat doua majorari de pensii pentru acest an precum si salarii mai mari pentru profesori si este posibil sa se confrunte cu presiuni vizand majorarea salariilor si din partea personalului de sanatate si politie, ceea ce ar insemna noi cheltuieli. Cu toate acestea, Marcel Bolos afirma ca veniturile din taxe vor fi majorate in acest an gratie masurilor de combatere a fraudelor fiscale si imbunatatirii colectarii veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.
Chiar si acest orizont bugetar de sapte ani depinde daca agentiile de rating vor considera cheltuielile electorale drept sustenabile si vor amana posibile retrogradari. Desi UE a introdus o anumita flexibilitate cand vine vorba de regulile fiscale, agentiile de rating ar putea sa nu fie la fel de indulgente daca planurile de cheltuieli vor fi anuntate fara o imagine clara cu privire la venituri, a subliniat Bolos.
Romania, care este vizata de o procedura de deficit excesiv inca inainte de pandemie, are cel mai mic rating din categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii - n.r.) cu perspectiva stabila din partea tuturor celor trei mai agentii de rating. Fitch Ratings are programata o revizuire a ratingului Romania chiar saptamana viitoare.
"Am vorbit cu agentiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorarile de cheltuieli publice in contextul mai larg al unui an electoral. Le-am indemnat sa ia in calcul punctele tari ale Romaniei in comparatie cu tarile care beneficiaza de un rating similar, precum nivelul ridicat al investitiilor si datoria publica scazuta", a precizat ministrul Finantelor.
Anul trecut, Romania nu a reusit sa tina sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB fata de tinta initiala de 4,4% din PIB, in pofida faptului ca guvernul de la Bucuresti a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli. Asta in conditiile in care veniturile din taxe ale Romaniei, care reprezinta 27% din PIB, se numara printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg.
Romania a obtinut o mai mare flexibilitate fiscala din partea UE, din cauza nevoilor de majorare a cheltuielilor cu apararea, asistenta refugiatilor, sprijinul fermierilor si rutele de export de cereale care au legatura cu invazia ruseasca.
Cu toate acestea, deficitul bugetar a pus Romania si mai departe de ambitia sa de a adera la zona euro in anii urmatori, spune Marcel Bolos. "Atata timp cat nu intram pe o traiectorie clara de consolidare fiscala, aderarea la zona euro ramane doar un obiectiv pe termen lung", a mai spus ministrul Finantelor, Marcel Bolos.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA