Luni, 12 Mai 2025
RO EN

MDRAPFE: Strategia nationala pentru reabilitare termica, aflata la a doua versiune

La data de 20 octombrie a.c., specialistii Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) au dat publicitatii cea de-a doua versiune din 2017 a proiectului de strategie pentru mobilizarea investitiilor in renovarea fondului de cladiri rezidentiale si comerciale, atat publice cat si private, existente la nivel national. In document se arata, printre altele, ca „ imbunatatirea eficientei energetice a fondului existent de cladiri este esentiala nu doar pentru atingerea obiectivelor nationale referitoare la eficienta energetica pe termen mediu, ci si pentru a indeplini obiectivele pe termen mediu si lung ale strategiei privind schimbarile climatice si trecerea la o economie competitiva cu emisii scazute de dioxid de carbon pana in anul 2050. Intr-un moment in care preocuparile ecologice, economice si sociale devin tot mai importante, fiind reprezentate de modificarile climatice sau de cele care pericliteaza securitatea energetica, epuizarea resurselor sau capacitatea de plata a facturilor energetice, reducerea consumului de energie in sectorul cladirilor are o importanta strategica atat la nivel national, cat si la nivel international. Pe langa eforturile de a construi cladiri noi cu cerinte energetice reduse din sursele clasice de energie, este esentiala abordarea nivelurilor ridicate de consum ale cladirilor existente”.
Documentul defineste trei etape majore in vederea atingerii tintei de imobile nZEB
Pornind de la realitatea potrivit careia „Romania are un patrimoniu important de cladiri realizate preponderent in perioada 1960-1990, cu grad redus de izolare termica, drept consecinta a faptului ca, inainte de criza energetica din 1973, nu au existat reglementari privind protectia termica a cladirilor si a elementelor perimetrale de inchidere si care nu mai sunt adecvate scopului pentru care au fost construite”, expertii ministerului de resort arata ca „actuala strategie pentru mobilizarea investitiilor in renovarea fondului de cladiri rezidentiale si comerciale, atat publice cat si private, existente la nivel national, este elaborata in concordanta cu cerintele Directivei 2012/27/UE privind eficienta energetica” si, de asemenea, ca stabileste etapele pentru renovarea cladirilor existente, asa cum sunt identificate si prezentate in „Ghidul BPIE de elaborare a strategiilor pentru renovarea energetica a cladirilor”.
Astfel, pentru a ilustra tintele ambitioase stabilite in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice a cladirilor, proiectul de strategie nationala propune o abordare in etape, pentru mobilizarea investitiilor privind renovarea, pe termen lung, a cladirilor existente, atat rezidentiale, cat si comerciale, fie publice, fie private. Recunoscand faptul ca aceasta este o provocare majora, expertii MDRAPFE sustin ca strategia reprezinta si un angajament la fel de important. „In consecinta, o reducere substantiala a consumului de energie in cladiri poate fi considerata realizabila, in etape, doar printr-o combinatie a masurilor de eficienta energetica si implementarea utilizarii resurselor de energie regenerabila in si pe cladiri. Etapele-cheie, succesive, identificate si propuse pentru renovarea fondului national de cladiri, se vor derula dupa cum urmeaza: in prima faza se vor stabili conditiile prin care renovarile majore pot deveni o tinta in decurs de cinci ani, etapa a doua referindu-se la dezvoltarea tehnologica, in ceea ce priveste renovarea cladirilor, care poate oferi mijloacele pentru atingerea unei reduceri substantiale a consumului de energie si atingerea nivelului de cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero din sursele clasice, in decurs de aproximativ 15 ani. Ultima etapa (a treia), cea a implementarii, presupune, evident, renovarea aprofundata a cladirilor in decurs de 15 de ani”. Pentru a descarca proiectul de strategie privind reabilitarea termica a imobilelor, click aici!

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA