Miercuri, 19 Februarie 2025
RO EN

MDLPA primeste 7,5 miliarde lei din Fondul de rezerva bugetara, pentru investitii

Guvernul a decis alocarea a 7,56 de miliarde de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, pentru continuitatea derularii unor programe de investitii.
Astfel, 2,56 de miliarde de lei vor reveni autoritatilor publice pentru achitarea facturilor restante catre constructori, in vederea asigurarii continuitatii investitiilor care contribuie la dezvoltarea Romaniei, prin Programul National de Dezvoltare Locala, Programul National de Investitii “Anghel Saligny”, Planul National de Redresare si Rezilienta si prin Programul national de constructii de interes public sau social (PNCIPS) derulat de Compania Nationala de Investitii.
”Toate demersurile noastre vizeaza dezvoltarea echilibrata a regiunilor, crearea de noi locuri de munca si cresterea calitatii vietii tuturor locuitorilor”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Vestea.
De asemenea, 5 miliarde de lei au fost alocate pentru incheierea contractelor de achizitie publica si a actelor aditionale la contractele in derulare, aferente obiectivelor de investitii realizate prin PNCIPS. 
”Aceasta masura va contribui inclusiv la semnarea unor contracte pentru obiective majore de investitii, precum stadioanele "Gheorghe Hagi" din Constanta, "Nicolae Dobrin" din Pitesti sau patinoarul artificial de la Sfantu Gheorghe, in conditiile in care, in prezent, pentru 220 de obiective de investitii se asteapta incheierea contractelor de finantare”, a subliniat ministrul Adrian-Ioan Vestea. Toate aceste investitii au o valoare de aproximativ 1,1 miliarde lei.
Ministrul Dezvoltarii a precizat ca 1,6 miliarde lei sunt alocati proiectelor din Programul national "Anghel Saligny". Pana in prezent, in cadrul acestui program au fost aprobate 5.684 de proiecte, dintre care 3.806 sunt deja contractate. Valoarea lor este de 45 miliarde lei, iar valoarea decontata pana in prezent este de aproximativ 9 miliarde lei. "Cele mai multe investitii vizeaza reabilitarea de drumuri - vorbim de 2.651 de proiecte, in valoare de 26,5 milioane lei, ceea ce inseamna 20.000 km de drumuri. Daca ne raportam la proiectele mari, cateva exemple sunt inelul rutier metropolitan din Oradea - 201 milioane de lei, modernizarea si reabilitarea retelei stradale din municipiul Targoviste - 21 milioane de lei, varianta ocolitoare Mizil - 69 milioane de lei", a precizat ministrul.
Exista de asemenea 1.683 de proiecte privind infrastructura de alimentare cu apa si canalizare, in valoare totala de 22 miliarde lei si care vizeaza reabilitarea si constructia a 24.000 km de retele. In program mai sunt incluse 187 proiecte de poduri si podete.
Pentru Programul National de Dezvoltare Locala a fost alocata suma de 199 milioane de lei. "Avem proiecte care au avut o valoare mai mare de 125 milioane de lei, precum Spitalul Orasenesc Mioveni, Spitalul de Psihiatrie Capalnas din Arad, reabilitarea si modernizarea Sectiei clinice de neurologie din Sibiu", a mai aratat ministrul.
Pentru Compania Nationala de Investitii au fost alocate credite de angajament in valoare de 5 miliarde lei. 
"De asemenea, din sumele pe care le avem alocate putem sa incheiem acte aditionale si contracte pentru procedurile de achizitie care au fost finalizate din mai multe localitati. Daca ar fi sa ne raportam la proiectele mari care sunt derulate prin programele nationale ale Companiei Nationale de Investitii, putem sa enumeram drumul judetean Valea Doftanei, care face legatura intre judetul Prahova - Bradet si judetul Brasov, care contribuie la decongestionarea drumului de pe Valea Prahovei, restaurarea Palatului Universitatii din Brasov, consolidarea Cazinoului din Constanta, dar si reabilitarea, modernizarea, extinderea, construirea si dotarea Spitalului Clinic de Urgenta «Dr. Agrippa Ionescu». Alaturi de aceste investitii majore, avem aproximativ alte o mie de obiective, care sunt astazi contractate si sunt in valoare de aproape 15,8 miliarde lei: peste 100 de unitati sanitare, peste 110 unitati de invatamant, crese, scoli, licee, camine studentesti. Totodata, sunt in diverse stadii de derulare alte 470 de proceduri, care se estimeaza la 9,5 miliarde lei", a mai spus ministrul.
De asemenea, au fost alocate sume necesare platii proiectelor din PNRR, unde Ministerul Dezvoltarii are 6.557 de contracte semnate, in valoare de peste 34 miliarde lei. Dintre acestea au fost finalizate 176 de proiecte. 

Din aceeasi categorie

17 Feb 11:09 | MLDPA: Obiectivul principal este plata facturilor pentru lucrarile deja efectuate
17 Feb 11:55 | BNS propune prelungirea PNRR si corelarea cu perioada de programare 2021-2027
14 Feb 13:27 | EXTINDERE a zonei libere a Portului Constanta cu 7,7 milioane mp, catre zona Midia
13 Feb 09:05 | Comisia Europeana solicita autoritatilor publice sa isi plateasca la timp furnizorii
13 Feb 08:53 | TENDINTA de scadere a deficitului de incasare pentru TVA, ca urmare a digitalizarii
07 Feb 10:02 | Implementarea cotei unice in Romania a adus un spor de 12,5% la PIB per capita
07 Feb 09:57 | PRIORITATEA o reprezinta alocarea de resurse investitiilor cu stadiu fizic avansat
06 Feb 11:27 | Cristian ERBASU: Aportul constructiilor la PIB este de 8%, plus de 35% fata de 2019
04 Feb 11:46 | Paneuropa va elabora un plan de actiuni derivat din recomandarile Raportului Draghi
03 Feb 12:56 | INS: Crestere cu 2,9% a numarului de autorizatii pentru cladiri rezidentiale in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA