Miercuri, 30 Aprilie 2025
RO EN

Lazea, BNR: Din 2015 s-a fortat cresterea PIB prin consum; a venit nota de plata

Romania a avut un model de crestere economica bazat pe consum, prin scaderea fiscalitatii si prin importuri, iar acum a venit nota de plata, a afirmat, vineri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Primul mesaj are de-a face cu mirarea care exista in mediul de afaceri ca, vezi Doamne, in ultimii ani economia mergea foarte bine, zbarnaia si anul asta cine stie ce accident s-a intamplat, cineva, un ministru de finante n-a fost atent sau un director de la buget n-a fost atent si pe o situatie care altminteri era foarte roz si foarte buna si o masina care, vezi Doamne, performa, a gresit cineva si ne-a bagat intr-o problema. Eu vreau sa spun si studiul dumneavoastra arata acest lucru ca din 2015 s-a mers in mod deliberat pe fortarea cresterii prin consum, printr-un consum mai mare decat oferta interna, adica prin importuri si an de an lucrul asta s-a promovat si a convenit tuturor. Hai sa fim seriosi! Deci modelul de crestere pe consum, prin scaderea fiscalitatii, prin cresterea de importuri si prin deficite a fost foarte convenabil. S-ar fi vazut acest lucru si anul trecut, daca nu era criza energetica si inflatia care a rezultat. S-ar fi vazut si din 2020-2021, daca nu era pandemia si consumul nu ar fi fost reprimat din cauza aceea. Dar, toata lumea a tacut, s-a complacut. A zis masina merge, nu s-a uitat ca, vorba domnului Daianu, era cu benzina de import. Deci modelul a fost deliberat facut. A convenit tuturor cresterea pe consum si nu pe investitii si nu prin exporturi, iar acum a venit in sfarsit, dupa nu stiu cati ani, nota de plata", a spus Valentin Lazea, la evenimentul de lansare "The Tax Institute", primul think tank dedicat fiscalitatii.
De asemenea, economistul-sef al BNR a sustinut ca "schimbarea de filosofie" a avut loc in 2015, cand guvernul Ponta a schimbat Codul fiscal.
"Voi ati spus ca toate masurile alea au aparut in 2016, 2017, si nici macar nu ati luat ca an de baza, fata de care sa faceti comparatiile, 2015, care a fost ultimul an "normal". Acela a fost ultimul an "normal". In 2015 s-a facut ce s-a facut. Dupa aceea, an de an, a reverberat si a crescut valul acesta de exceptari. E adevarat, dar hai sa punem responsabilitatile acolo unde sunt, sa incepem povestea acolo unde trebuie inceputa povestea. In 2015 s-a dat semnalul: cota unica nu mai reprezinta nimic. Puteti sa exceptati de la ea cat vreti. Grupurile de interese pot sa apese cand si cum au chef si asa mai departe. Dar 2015, nu 2016, 2017, 2019, 2021 cum va rezulta voua din cifrele acelea", a adaugat Lazea.
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei a participat vineri la evenimentul de lansare "The Tax Institute", primul think tank dedicat fiscalitatii. Cu aceasta ocazie s-a lansat primul studiu realizat de specialistii The Tax Institute, intitulat "Modificarile Noului Cod Fiscal: Inventar si impact (2015 - 2023)". Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA