
Aportul pozitiv al constructiilor la cresterea PIB nu s-a modificat
In ceea ce priveste structura PIB pe categorii de resurse si utilizari (ca serie bruta), in cel de-al treilea trimestru din 2015 realizarile sectorului de constructii au fost de 11.025,6 milioane de lei preturi curente, ceea ce continua sa pozitioneze bransa pe o pozitie deficitara ca importanta economica, in urma unor sectoare care erau mai putin relevante inainte de declansarea recesiunii, precum informatiile si comunicatiile, activitatile profesionale stiintifice si tehnice, tranzactiile imobiliare si administratia publica, astfel incat industria, comertul si (conjunctural) agricultura raman principalele motoare reale de sustinere a economiei. Practic, ca realizari, constructiile devanseaza doar intermedierile financiare si asigurarile, respectiv activitatile de spectacole, culturale si recreative. Noua valoare anuntata de INS reprezinta 105,5% ca indici de volum al activitatii, comparativ cu trimestrul al treilea din 2014, ceea ce indica in continuare un nivel foarte scazut, desi se pare ca a fost initiata o perioada de recuperare a pierderilor din acest sector, iar ca indice de pret s-a constatat o majorare de 2,1% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Situatia este complet nesatisfacatoare in comparatie cu indicii de volum ai altor ramuri economice, descrisi in comunicatul INS, ceea ce nu este deloc surprinzator daca se tine cont de faptul ca piata nationala de constructii ramane, in prezent, subfinantata. Un alt aspect relevant il constituie contributia pietei de constructii la formarea PIB, evaluata la 5,6% (nerectificata fata de cota corespunzatoare variantei provizorii 1), iar contributia efectiva la cresterea PIB a continuat sa fie pozitiva (+0,3% pentru ambele variante provizorii 1 si 2), ceea ce – de fapt – reprezinta o situatie optimizata si un impuls in ceea ce priveste dezvoltarea economica, desi, prin comparatie, alte ramuri relevante (comertul si industria) au avut un aport pozitiv relativ semnificativ la cresterea PIB, respectiv de +0,5% pentru industrie si +1,2% in cazul comertului. Pentru seria ajustata sezonier, pe piata de constructii, cel de-al treilea trimestru din 2015 a adus realizari de 11.094,7 milioane de lei preturi curente, reprezentand 103,3% ca volum in raport cu trimestrul al doilea din anul trecut si 97,1% ca indici de pret fata de aprilie-iunie 2015. De asemenea, in ianuarie-septembrie 2015, ca serie bruta, realizarile din constructii s-au plasat la 23.665,3 milioane de lei preturi curente, ceea ce a insemnat o cota de 105,5% ca indici de volum si 102,1% in ceea ce priveste indicii de pret, comparativ cu primele noua luni din 2014.
„Pe categorii de resurse, comparativ cu varianta provizorie 1, dinamica PIB nu s-a modificat, dar volumul valorii adaugate brute, in trimestrul al treilea din 2015, s‐a diminuat cu 0,1 puncte procentuale. Totusi, volumul si contributia impozitelor nete pe produs s‐a majorat cu 0,9%, respectiv cu 0,1 puncte procentuale. Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contribuției la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice, de la +0,5% la +0,3%, ca urmare a reducerii volumului sau de la 104% la 102,4%, importul de bunuri si servicii, de la +1,2% la +1,4%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 103,1% la 103,6% si exportul de bunuri si servicii, de la +0,4% la +1,8%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 100,9% la 104,6%”, se mai arata in comunicatul INS.
Dupa cum se poate observa la o analiza succinta, datele INS confirma intr-o oarecare masura estimarile specialistilor din bransa de constructii – care sustin si in continuare (re)initierea unor lucrari cu valoare sporita – si indica faptul ca, din punct de vedere al realizarilor efective, primele noua luni ale anului trecut au reprezentat o perioada relativ propice pentru firmele din domeniu, dupa care, eventual, s-a instalat o ponderare a cresterii, pe fondul impactului dat de factorul sezonier. In final, oficialii INS mai anunta ca estimarile „semnal” referitoare la Produsul Intern Brut aferent celui de-al patrulea trimestru din 2015, elaborate in conformitate cu exigentele Uniunii Europene, vor fi disponibile in luna februarie a.c. Informatii suplimentare, la www.insse.ro