Luni, 05 Mai 2025
RO EN

INS: Comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14,9% in primele 5 luni

Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in mai si primele cinci luni ale anului curent. Statisticile indica o dinamica anuala negativa pentru a treia luna consecutiv si un ritm sub potential pentru a 12-a luna la rand in mai, evolutii care confirma finalul ciclului economic post-criza, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent. Cu toate acestea, ritmul anual de ajustare s-a diminuat in intensitate in mai comparativ cu aprilie, evolutie care exprima faptul ca ceea ce a fost mai greu a trecut in ramura secundara a economiei.
Astfel, conform INS comenzile noi in industria prelucratoare au scazut pentru a treia luna consecutiv in mai, cu 32.7% an/an (dupa declinul cu 43.1% an/an din aprilie), evidentiindu-se diminuarea comenzilor de bunuri de capital cu 37.6% an/an, expresie a climatului investitional dificil.
De asemenea, comenzile de bunuri de folosinta indelungata, bunuri intermediare si bunuri de uz curent s-au ajustat cu dinamici anuale de 4.2%, 27.2%, respectiv 27.8% in luna mai.
Prin urmare, in primele cinci luni ale anului curent comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14.9% an/an.
Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital au consemnat scaderi cu ritmuri anuale de 11.2%, 12.7%, respectiv 18%. Pe de alta parte, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat cu 9% an/an in primele cinci luni din 2020. Din perspectiva evolutiei comenzilor noi in perioada ianuarie-mai cele mai bune dinamici s-au inregistrat la nivelul ramurilor calculatoare, produse electronice si optice (2.5% an/an) si farmaceutica (10.1% an/an).
La polul opus, cele mai severe ajustari ale comenzilor noi in primele cinci luni din 2020 s-au inregistrat in ramurile produse textile (-20.9% an/an), fabricarea altor mijloace de transport (-22.3% an/an) si articole de imbracaminte (-25.8% an/an). Conform estimarilor econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic alaturat) comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub potential pentru a 12-a luna consecutiv in mai. Totodata, componenta structurala a comenzilor noi din industria prelucratoare a continuat sa se deterioreze.
Consideram ca punctul culminant al crizei induse de pandemie la nivelul industriei interne a fost atins in aprilie si trimestrul II si ne asteptam la intrarea in ciclul post-pandemie, scenariu sustinut de eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si mix-ul relaxat de politici economice (fara precedent) in implementare in tarile Uniunii Europene.
Prognozam o crestere a investitiilor productive cu un ritm mediu anual de aproximativ 3% in perioada 2020-2022 si ne asteptam ca performanta industriei interne sa fie sustinuta in ciclul post-pandemie de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de oportunitatile de dezvoltare din perspectiva infrastructurii critice.

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA