Miercuri, 30 Aprilie 2025
RO EN

IFC: Nevoie de finantare pentru decarbonizare de 350 miliarde dolari pana in 2050

International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a finantat proiecte de peste doua miliarde de dolari in Romania, in ultimii cinci ani, reprezentand aproape jumatate din cat a finantat institutia in ultimii 30 de ani, a afirmat joi Cristian Nacu, Senior Country Officer of IFC, citat de Agerpres.
"Trendul ultimilor ani este decarbonizarea si economia verde, tranzitia la o economie verde si la o economie sustenabila - si tot ceea ce facem noi in ultimii ani este cumva subscris acestei idei, acestui scop. Noi, in ultimii 5 ani, am finantat proiecte de peste 2 miliarde de dolari in Romania, aproape jumatate din cat am finantat in ultimii 30 de ani - si asta pentru ca nevoile Romaniei sunt foarte mari si IFC se potriveste foarte bine pentru indeplinirea acestor nevoi", a mentionat Cristian Nacu, la conferinta The sustainability challenge 2023. Potrivit acestuia, IFC a sprijinit bancile sa faca bonduri verzi, imprumuturi albastre (finantare a proiectelor de investitii ecologice dedicate resurselor de apa - blue financing n.r.), "lucruri care sa ajute la decarbonizare".
"Mai mult decat atat, bancile, in constructia lor de portofolii de tipul acesta verzi, sustenabile, primesc de la noi si un ajutor de know-how. Am organizat la inceputul anului niste seminarii pentru banci, in asa fel incat sa fim siguri ca si ele inteleg necesitatea folosirii unor bani care au fost stransi cu aceasta tema, verde. De altfel, marti, grupul Bancii Mondiale a emis un raport care se numeste Country climate and development reports si care se uita exact la necesitatile tarii din punct de vedere al decarbonizarii", a adaugat Cristian Nacu.
El a mentionat ca, pana in 2050, nevoia de finantare pentru decarbonizare este de 350 de miliarde de dolari, cand Romania trebuie sa ajunga la net zero.
"De altfel, 300 din cei 350 de miliarde de dolari sunt pentru acoperirea nevoilor de infrastructura, deci oricum ar fi trebuit sa-i cheltuim. Calculele grupului Bancii Mondiale estimeaza ca numai o treime din acesti bani sau chiar un sfert pot fi acoperiti din surse publice. De aceea, noi credem ca aducerea sectorului privat in domeniul acesta, al investitiilor in infrastructura, este absolut esential pentru indeplinirea target-urilor Romaniei. Principala modalitate prin care se poate face aceasta este parteneriatul public-privat, pentru ca se stie ca majoritatea acestor industrii: energie, transporturi sunt proprietate de stat - si atunci singura modalitate a sectorului privat de a participa la acest efort prin parteneriate publice private", a mai spus reprezentantul IFC.
El a explicat ca sunt niste imbunatatiri la legislatie in acest sens care vor face procesul fezabil. "Speram ca vor urma cateva proiecte care sa arate cum se pot face aceste parteneriate", a adaugat Cristian Nacu.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA