Joi, 08 Mai 2025
RO EN

GUVERN: Fonduri de 13 milioane de euro pentru modernizarea unei clinici

Inaintea inceperii sedintei de Guvern propriu-zise, la data de 28 noiembrie a.c., ministrul Sanatatii, Victor Costache, a solicitat premierului Ludovic Orban adaugarea, pe ordinea de zi suplimentara, a punctului 17 - Hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Reparatii capitale si modernizare cladire corp C2 - etajele 4, 5, 6, aflata in administrarea Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George I. M. Georgescu Iasi”.
„La capitolul vesti bune, propun includerea pe lista suplimentara a sedintei a proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Reparatii capitale si modernizarea cladirii corp C2, aflata in administrarea Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George I. M. Georgescu din Iasi”. Pe scurt, este vorba despre singurul centru de boli cardiovasculare din Moldova care a ars - si putem sa intram in linie dreapta cu proiectul de acolo, pentru a-l reintroduce in circuitul sanitar cat mai rapid”, a subliniat ministrul de resort. La intrebarea premierului daca acest proiect legislativ are toate avizele necesare (cu precadere pe cele din Consiliul Tehnico-Economic), ministrul Sanatatii a raspuns ca „exista toate avizele ministerelor, fara observatii”.
Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” Iasi, care functioneaza la etajele 4,5 si 6 ale cladirii in care functioneaza si Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iasi, s-a confruntat cu o situatie de urgenta aparuta in data de 11 aprilie 2018, cand la sediul institutiei s-a produs un incendiu devastator care a cuprins statia de sterilizare a institutului. La data de 19 aprilie 2019, o comisie de evaluare a efectelor incendiului (constituita prin ordin al prefectului judetului Iasi) a aratat ca „in vederea realizarii lucrarilor de reparatii capitale pentru refacerea spatiilor grav afectate de dezastrul produs si achizitionarea echipamentelor medicale, pentru reluarea activitatii medicale a Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George I. M. Georgescu Iasi, este necesara suma de 41,469 mii lei”, iar ministrul Sanatatii din fostul Cabinet a elaborat un proiect de HG, publicat pe website-ul Secretariatului de Stat al Guvernului (SGG), prin care solicita acordarea acestei sume „din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2018”. Se pare ca HG respectiva nu a fost aprobata, astfel incat inlaturarea efectelor incendiului produs la data de 11 aprilie 2018, la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi a revenit, ca sarcina, actualului Guvern.
Potrivit notei de fundamentare ce insoteste proiectul de HG, aprobat in sedinta de Guvern din data de 28 noiembrie 2019, actualul proiect de investitii presupune amenajarea si modernizarea corpului spitalicesc C2, construit in anul 1991, cu amprenta la sol de 744 mp si suprafata construita de 4.605 mp. Conform indicatorilor tehnico-economici aprobati, valoarea totala a investitiei se ridica la peste 59,37 milioane de lei, din care 14,186 milioane de lei reprezinta valoarea lucrarilor de constructii-montaj.
Expertiza ce a fost derulata – inaintea elaborarii HG ce avizeaza indicatorii tehnico-economici – a pus in evidenta necesitatea realizarii unor interventii principale: desfacerea tuturor elementelor nestructurale si indepartarea completa a finisajelor si refacerea integritatii elementelor structurale afectate. Proiectarea si executia vor avea in vedere ca dispunerea spatiilor si organizarea circuitelor in interiorul blocului operator sa se faca pe principiul zonarii dupa cerintele de asepsie, trecerea facandu-se gradat dinspre spatiile neutre (in conditii igienico-sanitare obisnuite pentru sectorul sanitar), prin cele curate (cu conditionari igienice speciale), la cele aseptice. In documentatia de avizare a lucrarilor de interventie, s-a prevazut si dotarea cu echipamente specifice sistemelor de instalatii, cum ar fi sisteme de asigurare a microclimatului– HVAC, sisteme electrice pentru instalatiile de forta, sisteme pentru producerea si distributia fluidelor medicale, sisteme pentru instalatiile sanitare si sisteme pentru asigurarea energiei termice. Durata de executie a lucrarilor pentru acest obiectiv de investitii este de 18 luni, iar finantarea proiectului se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, precum si din alte surse legal constituite, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie. Informatii suplimentare, la www.gov.ro
 

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA