Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

Fondurile UE de 100 mld. euro primite de la aderare au schimbat structura economiei

Romania a primit peste 100 de miliarde de euro din fonduri europene, de la aderarea sa, potrivit ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, intr-un mesaj transmis pe retelele de socializare.
"Intr-o perioada in care vocile extremiste incearca sa minimalizeze beneficiile apartenentei noastre la Uniunea Europeana, sa nu uitam ca dezvoltarea nu este o chestiune de mandrie naiva, ci de pragmatism. Romania nu a crescut din nimic, nu s-a transformat peste noapte si, cu siguranta, nu s-a dezvoltat prin refuzul oportunitatilor. De la aderare, Romania a primit peste 100 de miliarde de euro din fonduri europene, valoare bruta. Este motorul care a schimbat fundamental structura economiei noastre", a declarat Marcel Bolos.
Conform oficialului, Romania nu mai este o periferie economica, ci o tara care recupereaza rapid decalajele si care a depasit Polonia, Ungaria, Croatia si Grecia la PIB per capita, un indicator esential al nivelului de trai.
"Cifra spune foarte multe, valoarea investitiilor realizate este aproximativ egala cu valoarea PIB-ului la momentul aderarii. Daca suntem inconstienti, blamam blocul european, dar faptul ca ne aflam in cel mai bun moment al dezvoltarii tarii noastre este un lucru care se datoreaza apartenentei la comunitatea europeana si NATO", a precizat Marcel Bolos.
Ministrul a adaugat ca fondurile europene primite de tara noastra se regasesc in infrastructura, unde aproape 900 km de autostrazi si drumuri expres au fost construiti in ultimele doua decenii.
"Peste doua milioane de romani au fost conectati la reteaua de canalizare. Peste 100.000 de companii au primit granturi pentru dezvoltare. Mii de scoli si spitale au fost renovate, dotate sau extinse. S-au creat locuri de munca stabile si s-au atras investitii noi. Toate acestea sunt fapte, nu opinii. Investitiile au antrenat economia, iar ritmul anual al investitiilor private din economie s-a triplat in anul 2024, fata de momentul aderarii, de la circa 100 miliarde lei, la peste 350 miliarde lei", a precizat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Marcel Bolos sustine ca fara banii europeni, Romania ar fi fost blocata intr-un ciclu nesfarsit de subdezvoltare, ramanand dependenta doar de un buget national insuficient pentru investitii strategice.
"Sa ne uitam la vecinii care nu au avut acces la aceste fonduri - ramasi semnificativ in urma. Realitatea e una singura: UE a fost si ramane partenerul nostru in dezvoltare. Prin apartenenta la blocul european, Romania a ales progresul", a conchis Marcel Bolos.

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA