Luni, 05 Mai 2025
RO EN

EUROSFAT 2020: Foarte multi oameni vor trebui sa se redistribuie pe piata muncii

Romania poate obtine fonduri intre 1,75 si 3,5 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranzitie Justa fata de propunerea initiala de 757 milioane de euro, a declarat Nicolae Stefanuta, europarlamentar USR PLUS in cadrul EUROSFAT 2020, cel mai mare forum de afaceri europene din Romania.
Europarlamentarul a adaugat ca banii oferiti in cadrul Pactului Ecologic European si Next Generation EU reprezinta “acel Plan Marshall, aceea oportunitate istorica de dezvoltare Romania”. Next Generation EU este planul economic gandit pentru redresarea statelor UE afectate de pandemia de Covid-19. Acesta are o valoare de 750 de miliarde de euro, iar Romania poate obtine 30 de miliarde de euro din suma.
“Banii pentru Pactul verde european si banii pentru Next Generation EU sunt acel Plan Marshall, acea oportunitate istorica de dezvoltare Romania. Pactul vizeaza criza majora in care am intrat si care se va inrautati daca nu facem nimic: nu este un moft, nu este un capriciu, nu este o ideologie, ci sunt fapte stiintifice. Ca raportor din partea Renew Europe, am propus sa crestem semnificativ bugetul Fondului pentru Tranzitie Justa. Initial, propunerea Comisiei pentru bugetul acestui fond era de 10 miliarde din Cadrul Financiar Multianual si 30 de miliarde din Next Generation EU. In Comisia de bugete i-am convins pe colegii mei sa crestem de la 10 la 25 de miliarde partea care provine din Cadrul financiar multianual. Astfel, in scenariul optimist, Romaniei ii vor reveni aproximativ 3,5 miliarde de euro, iar in cel conservator in jurul a 1,75 miliarde de euro, suma care oricum este mai mare fata de propunerea din ianuare de doar 757 milioane de euro”, a explicat Nicolae Stefanuta in cadrul sesiunii “Pactul Ecologic European: cum sa asiguram o tranzitie justa pentru cei vulnerabili?” organizate in cea de-a doua zi a forumului EUROSFAT 2020.
In aceeasi sesiune, Benedek Javor, sef al reprezentantei orasului Budapesta la Bruxelles, a afirmat ca marile orase sunt cei mai mari poluatori in UE si ca este esential ca institutiile europene sa coopereze cu administratiile marilor orase pentru a lupta contra schimbarilor climatice.
Pe de alta parte, Lara Tassan Zanin, directorul Bancii Europene de Investitii (BEI) in Romania, a declarat ca in urmatoarea perioada tot mai multi angajati romani vor trebui sa se recalifice, sa-si gaseasca de lucru in alte domenii fata de cele in care sunt pregatiti.
“Foarte multi oameni vor trebui sa se redistribuie pe piata muncii. Aceasta este cea mai mare problema a Romaniei. Companiile vor trebui sa-si recalifice angajatii. Reimpadurirea, transportul, recalificarea - aceste domenii sunt finantate de Banca Europeana de Investitii. Tot ce ne trebuie in Romania este decizia politica de a ne concentra asupra acestor lucruri. Deocamdata nu vedem acest lucru, oamenii se concentreaza pe altceva”, a explicat Lara Tassan Zanin, directorul BEI in Romania.

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA