Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare

Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare si mai putine emisii, arata o analiza a Confederatiei Patronale Concordia, potrivit Agerpres.
Concordia a lansat, in aceasta saptamana, analiza introductiva despre Cresterea valorii adaugate in economia romaneasca.
"Documentul marcheaza lansarea unei ample initiative a Confederatiei Patronale Concordia de a identifica solutii pentru cresterea productivitatii, complexitatii si competitivitatii economiei romanesti, in contextul provocator al dublei tranzitii verzi si digitale", precizeaza reprezentantii Confederatiei.
Totodata, analiza exploreaza principalele tendinte economice si identifica o serie de caracteristici structurale ale economiei romanesti.
Potrivit sursei citate, desi PIB-ul Romaniei a crescut in ultimii 10 ani de aproape 8 ori si se apropie de 300 de miliarde de euro anual, o serie de factori prezentati in analiza pun in pericol competitivitatea Romaniei pe termen mediu si lung.
Unul dintre factori se refera la economia tarii noastre care se bazeaza in continuare, intr-o prea mare masura, pe consum generat de cererea domestica ridicata pentru bunuri si servicii provenite din import, cheltuielile pentru consumul final reprezentand in 2022 80,1% din PIB fata de media europeana de 73,5% din PIB.
Totodata, deficitul comercial contribuie negativ la formarea PIB-ului in fiecare an cu peste un procent. Astfel, deficitul comercial a crescut in 10 ani de 3,5 ori, ajungand in 2023 la 34 miliarde de euro.
"Avantajul competitiv bazat pe forta de munca ieftina se estompeaza rapid, costul fortei de munca pentru ultimii 4 ani inregistrand a doua cea mai mare crestere din UE", se precizeaza in analiza.
Cercetarea mai arata ca productivitatea creste, dar decalajul fata de economii competitoare ramane. "Valoarea adaugata pe angajat in sectorul industrial in Romania este la doar 26% din media UE", sustin reprezentantii Concordia.
Totodata, "Romania este in continuare un inovator modest."
"Toate aceste constrangeri structurale se manifesta intr-un context in care economia trebuie sa se adapteze si schimbarilor climatice, respectiv tintelor de reducere a emisiilor de carbon, in timp ce noile tehnologii avanseaza intr-un ritm accelerat", se mentioneaza in material.
Astfel, economia ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare si mai putine emisii.
"Anul viitor, marcat de patru randuri de alegeri, reprezinta punctul de cotitura in conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Pentru a veni in sprijinul acestei viziuni, Concordia va continua in perioada urmatoare realizarea mai multor analize sectoriale, complementare raportului recent lansat, din care sa reiasa propuneri concrete si actionabile de politici publice si masuri pentru cresterea valorii adaugate a economiei romanesti.", mai arata analiza.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA