Vineri, 02 Mai 2025
RO EN

Cristiana Pruna, USR: Banii din taxa de cogenerare sunt folositi gresit si ineficient

Cristina Pruna, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, atrage atentia ca, desi preturile la energie au fost plafonate, asistam la cresterea unor taxe in domeniu. Astfel, incepand cu 1 noiembrie, taxa de cogenerare a crescut cu aproape 50%.
Taxa de cogenerare este suma pe care o ia statul prin factura de la fiecare consumator de energie electrica. Banii sunt o subventie pentru producatorii de energie electrica in cogenerare. Adica acele centrale care produc atat agent termic pentru sistemele centralizate de incalzire, cat si curent electric. In teorie, banii din aceasta taxa ar fi trebuit sa contribuie la promovarea si dezvoltarea producerii de energie in sistem de cogenerare de inalta eficienta.
Din anul 2011 si pana in anul 2020, statul a adunat peste 1,7 miliarde de euro de la fiecare roman si companie romaneasca pentru producatorii de energie electrica in cogenerare. Justificarea pentru aceasta taxa si subventie este ca banii ar trebui sa ajunga in investitii care sa conduca la o scadere a costului agentului termic si energiei electrice. De fapt, preturile n-au scazut deloc. Dimpotriva. Banii au fost folositi in mare parte pentru a acoperi pierderile si ineficienta unor companii care gestioneaza astfel de centrale.
Mai mult, la aceasta taxa se aplica TVA. Taxa la taxa. De acolo statul a luat inca peste 372 de milioane de euro, bani care au mers in plata sinecurilor si miilor de agentii ale statului.
„Banii s-au dus in cea mai mare parte in pamant si in ineficienta. Prea putine au fost investitiile. De pilda, in 2020, din 224 de milioane de euro incasati de companiile care opereaza centrale in cogenerare, doar 15 milioane de euro din bugetul acestor companii au fost prevazuti pentru investitii. Din 2011 si pana astazi am avut guvernari PSD, PNL, PDL. Iar noi am ramas cu un sistem energetic imbatranit si cu multe carpeli. Din pacate, realizam importanta acestor investitii prea tarziu, ca acum, in plina criza energetica. Cine raspunde pentru cele 1,7 miliarde de euro?”, declara deputata USR Cristina Pruna.
Beneficiare ale subventiei au fost circa 47 de companii care au operat sau opereaza 50 de centrale in cogenerare. Cu cei 1,7 miliarde de euro ar fi putut fi construite de la zero trei centrale in cogenerare de minimum 400 MW, aproape cat centrala nucleara de la Cernavoda. Acestea ar fi putut asigura aproximativ 15% din consumul anual de energie electrica al Romaniei.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA