Miercuri, 19 Februarie 2025
RO EN

CONCORDIA: Veniturile statului sau majorat cu 17% anul acesta insa deficitul creste

Deficitul bugetar nu scade, ci creste, dupa primul trimestru al acestui an, ceea ce este ingrijorator, in conditiile in care, desi veniturile s-au majorat cu 17% ca urmare a pachetului fiscal de anul trecut, cheltuielile statului au crescut si mai mult, cu 27%, considera Radu Burnete, directorul Confederatiei Patronale Concordia, citat de Agerpres.
Reprezentantii Concordia s-au intalnit marti cu ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
"Concordia a avut o discutie cu ministrul Finantelor, Marcel Bolos. Dincolo de multiple probleme sectoriale, am abordat dinamica ingrijoratoare pe care o vedem in continuare in finantele publice ale Romaniei dupa primul trimestru al acestui an. Desi veniturile au crescut cu 17% ca urmare a pachetului fiscal de anul trecut, cheltuielile statului au crescut si mai mult, cu 27%. In acest conditii, deficitul nu scade, ci creste, ceea ce este ingrijorator", a subliniat Burnete.
In cadrul discutiei cu ministrul Finantelor, oamenii de afaceri au vrut sa vada in ce masura sistemele recent implementate de ANAF au dus la scaderea evaziunii fiscale. Presedintele Concordia a amintit ca, desi Guvernul s-a angajat ca redresarea fiscala sa fie facuta jumatate pe partea de cheltuieli publice si jumatate prin noi taxe, momentan doar partea de taxare suplimentara pare sa se materializeze.
"Am vrut sa aflam si cat din noile venituri publice vin din taxele suplimentare ale celor care erau deja buni platitori, si cat de la cei care pana acum incalcau legea. I-am adus aminte ministrului Finantelor ca, anul trecut, Guvernul s-a angajat ca redresarea fiscala sa fie facuta jumatate pe partea de cheltuieli publice si jumatate prin noi taxe, dar ca deocamdata doar partea de taxare suplimentara pare sa se materializeze. Am discutat cu ministrul Bolos si cu echipa sa si despre stimularea cercetarii, problemele practice din implementarea e-factura si e-transport, intarzierea unor plati catre mediul privat sau transpunerea unor directive. Am agreat ca ne vom revedea cel mai tarziu la finalul trimestrului doi pentru evaluarea executiei bugetare si directiei deficitului bugetar", a aratat Burnete.
Ulterior intalnirii de marti cu reprezentantii Concordia, ministrul Finantelor a scris pe pagina sa de Facebook ca aprilie a insemnat o luna record de incasari la buget - 47 miliarde lei brut la nivelul ANAF.
"In primele luni din 2024 am lucrat la modulele antifrauda, prin intermediul carora firmele fantoma de pe lantul de aprovizionare sunt depistate mai usor de catre inspectorii Antifrauda. Deja ne folosim de primele rezultate: am inceput sa ii notificam pe cei care nu folosesc modulul E-factura, pe cei care inregistreaza diferente intre decontul de TVA si TVA deductibila, decontul de TVA si TVA colectata. Sunt cateva dintre masurile incipiente care anunta schimbarea managementului riscului fiscal. Vom vorbi despre o altfel de paradigma in momentul in care modulele antifrauda vor fi pe deplin operationale. In ceea ce priveste formele de sprijin pentru antreprenori, am facut deja toate demersurile pentru operationalizarea IMM Plus, care inseamna ca antreprenorii au acces 12,5 miliarde lei credite pentru proiectele de investitii. De asemenea, zilele trecute am publicat ghidul pentru schema de 2,25 miliarde lei pentru stimularea dezvoltarii regionale prin investitii majore, al carei start il dam la 29 iulie", a scris Bolos, marti, pe pagina de socializare.
Potrivit datelor publicate in 26 aprilie de Ministerul Finantelor, deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut dupa primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrandu-se la 35,88 miliarde de lei, fata de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB dupa primele doua luni.
Veniturile totale au insumat 132,16 miliarde lei in primul trimestru al anului 2024, inregistrand o crestere de 15,8% in ritm anual, iar cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 168,04 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 22,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Din aceeasi categorie

17 Feb 11:09 | MLDPA: Obiectivul principal este plata facturilor pentru lucrarile deja efectuate
17 Feb 11:55 | BNS propune prelungirea PNRR si corelarea cu perioada de programare 2021-2027
14 Feb 13:27 | EXTINDERE a zonei libere a Portului Constanta cu 7,7 milioane mp, catre zona Midia
13 Feb 09:05 | Comisia Europeana solicita autoritatilor publice sa isi plateasca la timp furnizorii
13 Feb 08:53 | TENDINTA de scadere a deficitului de incasare pentru TVA, ca urmare a digitalizarii
07 Feb 10:02 | Implementarea cotei unice in Romania a adus un spor de 12,5% la PIB per capita
07 Feb 09:57 | PRIORITATEA o reprezinta alocarea de resurse investitiilor cu stadiu fizic avansat
06 Feb 11:27 | Cristian ERBASU: Aportul constructiilor la PIB este de 8%, plus de 35% fata de 2019
04 Feb 11:46 | Paneuropa va elabora un plan de actiuni derivat din recomandarile Raportului Draghi
03 Feb 12:56 | INS: Crestere cu 2,9% a numarului de autorizatii pentru cladiri rezidentiale in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA