Luni, 05 Mai 2025
RO EN

BT prognozeaza o crestere medie a preturilor de consum cu 3% in 2020-2022

Preturile de consum din Romania ar putea creste, in medie, cu 3% in perioada 2020-2022, conform unei analize publicate de Banca Transilvania. In acest scenariu, inflatia anuala va decelera in 2020, pe fondul evolutiei economiei sub ritmul potential si ajustarilor din sfera cotatiilor internationale la titei. Inflatia ar putea accelera in 2021, ca urmare a redinamizarii economiei (intrarea in ciclul post-pandemie) si perspectivelor de majorare pentru cotatiile internationale la titei.
"Previziunile de mentinere a inflatiei in interiorul intervalului tintit de banca centrala din perspectiva termenului mediu, coroborate cu impactul pandemiei in sfera economiei reale in acest an si cu semnalele de politica monetara (mondiale, europene si regionale) exprima premise ca BNR sa continue abordarea acomodativa in trimestrele urmatoare, inclusiv printr-o noua reducere a ratei de dobanda de referinta. De altfel, continuam sa ne asteptam ca banca centrala sa fie foarte activa pe piata monetara (prin licitatii bilaterale repo), pe piata titlurilor de stat (prin cumpararea de instrumente de datorie publica de pe piata secundara) si pe piata valutara (pentru a evita fluctuatii bruste, care sa genereze riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare). La nivelul pietei titlurilor de stat prognozam ca rata medie anuala de dobanda pe scadenta 10 ani se va reduce pe termen mediu, in convergenta spre nivelurile din Zona Euro, intr-o evolutie determinata de perspectivele din sfera politicii economice interne (continuarea abordarii monetare acomodative vs. implementarea de masuri de consolidare fiscal-bugetara incepand cu 2021), mix-ul de politici economice din Uniunea Europeana si premisele de consolidare (la minime istorice) pentru costul real al finantarii din SUA (barometru pentru costul de finantare in economie mondiala)", estimeaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul Bancii Transilvania.
Astfel, in scenariul central al BT, raportul deficit bugetar/PIB se va situa la un nivel mediu de 5,7% in perioada 2020-2022, iar rata medie anuala de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani ar putea inregistra un nivel mediu de 4,2%.
La nivelul pietei valutare, analistul BT se asteapta la continuarea tendintei de crestere graduala pentru cursul EUR/RON, spre un nivel mediu de 4,90 in intervalul 2020-2022.
Printre factorii de risc pentru evolutia dimensiunii financiare a economiei interne se mentioneaza: climatul macro-financiar international, cu impact la nivelul directiei fluxurilor de capital adresate economiilor emergente; tergiversarea implementarii masurilor anuntate recent la nivelul Uniunii Europene; mix-ul de politici economice pe plan intern in context electoral si de pandemie, indeosebi deciziile privind politica de venituri, cu impact la nivelul rating-ului suveran; tensiunile geo-politice mondiale si regionale.

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA