Luni, 12 Mai 2025
RO EN

BT: Crestere prognozata la 3,9% pe piata de constructii

In cadrul analizelor cu caracter macroeconomic efectuate de expertii Bancii Transilvania (BT), o atentie deosebita este acordata sectorului de constructii, datele anuntate cu o frecventa lunara de Institutul National de Statistica (INS), privind dinamica volumului lucrarilor specifice (luate in considerare doar ca serie ajustata, insa pe elemente de structura si obiecte de constructii) fiind coroborate si cu alte informatii, bazate pe principiul cauza-efect, prin intermediul carora sa se poata constitui o viziune de ansamblu. Astfel, autorul cercetarii BT, dr. Andrei Radulescu, economist-senior al Bancii Transilvania si cercetator stiintific gradul III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane, explica faptul ca interpretarea datelor INS anuntate recent, pentru primele doua luni din 2017, cu privire la situatia volumului lucrarilor de constructii, indica evolutii divergente. „Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS), sectorul de constructii a continuat sa scada in primele doua luni ale anului curent, notandu-se divergenta dintre accelerarea segmentului rezidential si declinul componentei de inginerie civila. Astfel, in intervalul ianuarie-februarie 2017, constructiile (sector intensiv in capital, precum si ca forta de munca) au scazut cu -2,1% an/an, pe fondul declinului reparatiilor curente (cu -7,9% an/an) si al lucrarilor de reparatii capitale (cu -19,7% an/an). Se evidentiaza, insa, majorarea lucrarilor de constructii noi cu +2,7% an/an, determinata de eliminarea taxei pe constructii speciale de la 1 ianuarie a.c.”, precizeaza dr. Andrei Radulescu.
Cresterea interesului pentru investitii, reflectata pe piata rezidentiala
In documentul elaborat de expertul BT se mai arata ca „din perspectiva obiectelor de constructii, se noteaza majorarea componentei rezidentiale cu +63,7% an/an, la care au contribuit o serie de factori: cererea ridicata pentru programul «Prima Casa», ameliorarea veniturilor populatiei, nivelul redus al costurilor de finantare si momentul favorabil pe piata creditului in moneda nationala, respectiv cresterea interesului pentru investitii pe piata imobiliara (din partea celor care detin exces de capital)”.
„In acelasi timp, in primele doua luni ale lui 2017, tot in ceea ce priveste obiectele de constructii, componenta de constructii ingineresti a scazut cu -19,8% an/an, involutie determinata de declinul cheltuielilor de capital ale statului (cu -16,3% an/an). Nu in ultimul rand, lucrarile la cladiri nerezidentiale au consemnat un ritm de declin de -11,7% an/an. Pentru perioada urmatoare, ne asteptam la revenirea pe un trend ascendent in sectorul de constructii, urmand sa se consemneze ritmuri medii anuale de +3,9% in 2017, +1,7% in 2018 si +4,2% in 2019. Acest scenariu este sustinut de mai multi factori, cum ar fi: consolidarea ciclului economic post-criza, eliminarea taxei pe constructii speciale, nivelul accesibil al costurilor de finantare si premisele de reluare graduala a investitiilor publice”, a concluzionat dr. Andrei Radulescu. Informatii suplimentare, la www.bancatransilvania.ro

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA