Miercuri, 07 Mai 2025
RO EN

BT: Contractie PIB de 4,8% in primul trimestru in SUA, pe fondul declinului cererii

Conform prognozelor Fondului Monetar International (FMI) economia mondiala ar putea sa scada cu 3% an/an in 2020 (pe fondul socului indus de pandemie), o redinamizare la 5,8% an/an fiind prognozata in 2021. In SUA estimarile preliminare ale Departamentului Comertului confirma deteriorarea climatului macroeconomic in trimestrul I al anului curent, pe fondul incidentei pandemiei si implementarii de restrictii pentru contracararea acesteia. Astfel, conform datelor Departamentului Comertului PIB-ul a scazut cu un ritm trimestrial anualizat de 4,8% in primul trimestru, dat fiind declinului cererii interne, partial contrabalansat de ameliorarea cererii externe nete, arata o analiza a Bancii Transilvania, realizata de dr. Andrei Radulescu, directorul de analiza macroeconomica al institutiei.
"Se evidentiaza diminuarea consumului privat (principala componenta a PIB) cu o dinamica trimestriala anualizata de 7,6%, pe fondul scaderii severe a consumului de servicii si de bunuri de folosinta indelungata (cu ritmuri trimestriale anualizate de 10,2%, respectiv 16,1%). De asemenea, investitiile productive au scazut pentru al patrulea trimestru consecutiv, cu o rata trimestriala anualizata de 2,6%. Nu in ultimul rand, variatia stocurilor a avut o contributie nefavorabila la dinamica PIB din T1 (-0,53 puncte procentuale)", se precizeaza in analiza.
Pe de alta parte, consumul guvernamental a crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, cu o dinamica trimestriala anualizata de 0,7%, iar cererea externa neta a contribuit cu 1,3 puncte procentuale la dinamica PIB din T1 2020, pe fondul declinului importurilor cu un ritm mai sever comparativ cu cel inregistrat de exporturi (15,3%, respectiv 8,7%).
In analiza BT se mai precizeaza ca, in dinamica anuala, prima economie a lumii a crescut cu 0,3% in T1, in decelerare de la 2,3% in T4 2019 si, totodata, cea mai slaba evolutie din T4 2009. Se observa declinul investitiilor productive cu 1,3% an/an, pe fondul deteriorarii climatului investitional, in contextul undei de panica asociata incidentei pandemiei si implementarii de restrictii in viata economica pentru contracararea crizei sanitare.
Pe de alta parte, consumul privat a crescut cu 0,4% an/an in T1, in decelerare de la 2,7% an/an in T4 2019 si, totodata, cel mai redus ritm din T4 2009, in timp ce consumul guvernamental a consemnat un avans de 2,4% an/an.
La nivelul cererii externe nete, analiza BT asupra economiei SUA evidentiaza scaderea importurilor cu 5,8% an/an, ritm mai puternic raportat la declinul exporturilor (2,9% an/an). Practic, incidenta pandemiei (un soc pentru comertul international) pare sa prezinte un impact pozitiv la nivelul exportului net in tarile cu deficit de balanta comerciala.
"Subliniem faptul ca in lunile martie si aprilie autoritatile responsabile cu implementarea politicii economice au adoptat masuri fara precedent pentru sustinerea economiei. De asemenea, atragem atentia cu privire la ameliorarea climatului din pietele financiare pe parcursul ultimelor saptamani, evolutie care exprima faptul ca scenariul unei relansari economice in V inca este de actualitate. Nu in ultimul rand, indicatorii care comensureaza pandemia s-au ameliorat in perioada recenta (semnaland depasirea punctului culminant), aspect care a determinat mai multe state sa relaxeze gradual masurile restrictive", precizeaz[ Andrei Radulescu.
In ceea ce priveste climatul din piata fortei de munca din SUA, acesta s-a deteriorat semnificativ in ultimele saptamani, pe fondul resimtirii socului indus de pandemie si consecintelor acestuia (implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare). Astfel, solicitarile initiale de ajutor de somaj au crescut cu peste 30 milioane intre jumatatea lunii martie si finalul lunii aprilie, se mai arata in analiza.

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA