Marți, 29 Aprilie 2025
RO EN

BM recomanda cresterea eficientei si echitatii politicii fiscale din Romania

Banca Mondiala recomanda autoritatilor din Romania cresterea eficientei si echitatii politicii fiscale, ceea ce va duce la o majorare a veniturilor, fara a compromite cresterea economica, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, Gallina Vincelette, director pentru tarile UE la Banca Mondiala. In opinia sa, acest lucru poate fi realizat prin mai multe masuri, printre care reformarea impozitarii veniturilor din munca si extinderea bazei TVA.
"Cresterea economica inregistrata in Romania este de asteptat sa scada de la 4,7% in 2022, la 2,6% in 2023. Desi se asteapta ca rata de crestere economica din acest an sa ramana sub potentialul sau, economia ar trebui sa ia avant pe termen mediu, deoarece relaxarea inflatiei permite o crestere a salariilor reale, redresarea cererii globale stimuleaza cresterea exporturilor, iar fondurile considerabile ale UE sprijina reformele esentiale si cresc investitiile", a declarat Gallina Vincelette.
Ea a subliniat, totodata, ca succesul eforturilor autoritatilor din Romania de reducere in continuare a deficitului fiscal va depinde de succesul stimularii colectarii impozitelor si de o mai mare eficienta in privinta cheltuielilor publice.
"Mediul economic global turbulent a determinat guvernele din intreaga lume sa intensifice sprijinul acordat populatiei si firmelor, incetinind eforturile de consolidare fiscala in UE, inclusiv in Romania, dupa cum se arata in Raportul economic periodic al UE publicat recent de Banca Mondiala. Guvernul Romaniei a prezentat reforme care vizeaza reducerea deficitului bugetar si limitarea dezechilibrelor macroeconomice, avansand in acelasi timp reforme structurale esentiale. Succesul eforturilor de reducere in continuare a deficitului fiscal in 2023 si ulterior va depinde de succesul stimularii colectarii impozitelor si de cresterea eficientei cheltuielilor publice. O reducere etapizata a sprijinului fiscal fara destinatie precisa va sprijini si mai mult reducerea deficitului", a precizat reprezentanta BM.
Oficialul BM a mai vorbit in interviu si despre estimarile bancii legate de evolutia economiei romanesti, despre plafonarea preturilor la energie sau facilitatile acordate in IT, agricultura si constructii, dar si despre programul pe care il deruleaza privind integrarea in comunitate a persoanelor cu dizabilitati si facilitarea integrarii pe termen lung a refugiatilor din Ucraina.
"Exista oportunitati semnificative pentru cresterea veniturilor fiscale, sporind in acelasi timp atat eficienta, cat si echitatea sistemului fiscal. Regimurile fiscale preferentiale si scutirile extinse pentru diferite categorii de munca, combinate cu o capacitate redusa a administratiei fiscale de a colecta veniturile fiscale, diminueaza baza de impozitare si introduc distorsiuni, care afecteaza negativ colectarea veniturilor si echitatea sistemului fiscal. Eforturile potentiale care ar putea aborda astfel de probleme in Romania sunt discutate in analiza Bancii Mondiale privind imbunatatirea cadrului fiscal al tarii", a mai adaugat Gallina Vincelette.
Pentru interviul integral, click aici!

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA