Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

BERD a revizuit in scadere la 1,8% estimarile privind cresterea economiei romanesti

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit semnificativ estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in 2024 cat si in 2025, prognozand ca ritmul de crestere va reveni aproape de potential abia in 2026, potrivit raportului publicat de institutia financiara internationala, citat de Agerpres.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul Romaniei a inregistrat anul trecut un avans de doar 0,7%, la jumatate fata de estimarea initiala referitoare la un avans de 1,4%, urmand ca in acest an sa inregistreze o crestere de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai putin decat estimarea de 2,6% avansata in luna septembrie.
"Cresterea economica a incetinit semnificativ in 2024, desi consumul privat a crescut puternic ca urmare a cresterii salariilor reale, ceea ce a dus la o agravare semnificativa a deficitului comercial...Cresterea reala a PIB-ului ar urma sa se relanseze, chiar daca la un nivel mai mic decat se estima anterior, la aproximativ 1,8%, data fiind presiunea de a reduce deficitul guvernamental intr-un context economic intern si extern dificil. In 2026, cresterea economica este prognozata sa revina la nivelul potential, de 2,4%, cu conditia continuarii eforturilor de reforme structurale care sa deblocheze fondurile europene si a revenirii cererii externe", se arata in raportul BERD.
La nivel general, BERD si-a revizuit estimarile privind cresterea economiilor in care investeste pana la 3,2% in acest an, cu 0,3 puncte procentuale mai putin decat estima in luna septembrie 2024. Aceasta revizuire in jos este rezultatul, in principal, al cererii externe mai slabe in Europa Centrala, statele baltice si tarile UE din sud-est-ul Europei, unde este inclusa si Romania. De asemenea, revizuirea reflecta impactul in derulare al conflictelor si ritmul lent al reformelor in sudul si estul Mediteranei.
Raportul publicat joi de BERD atrage atentia asupra incertitudinilor care decurg din posibilele majorari de tarife pentru importurile in SUA si masurile de represalii adoptate de partenerii comerciali. Un scenariu in care SUA ar creste tarifele la toate importurile cu 10 puncte procentuale ar putea reduce PIB-ul in regiunile BERD cu 0,1 - 0,2% pe termen mediu. Totodata, raportul BERD arata ca Bulgaria, Slovenia si Romania sunt cele mai expuse la recent anuntatele majorari ale tarifelor americane la otel si aluminiu.
"Tinand cont de volumul exporturilor actuale spre SUA si elasticitatile diferite ale cererii la import pentru produse individuale, introducerea unor tarife de 25% la importurile de otel si aluminiu s-ar traduce printr-o reducere a PIB-ului de pana la 0,03% pentru Bulgaria, Slovenia si Romania", se mentioneaza in raportul BERD.
Institutia financiara internationala atrage atentia asupra faptului ca inflatia in regiunea sa de operatiuni a scazut, dar chiar si asa ramane cu mai mult de un punct procentual peste media de dinainte de pandemie, presiunile pe partea de preturi fiind stimulate de factori precum politici fiscale relaxate si cresterea rapida a salariilor. 'Desi inflatia a scazut semnificativ, sursa presiunilor inflationiste s-a schimbat. Politica fiscala si dinamica salariilor joaca acum un rol mult mai important, iar traiectoria viitoare cere o calibrare atenta a politicii pentru a asigura o traiectorie stabila de crestere', a declarat economistul sef al BERD, Beata Javorcik.
BERD este un investitor institutional major in Romania iar pana in prezent organizatia a investit aproape 11,5 miliarde de euro in 550 de proiecte. O pondere semnificativa a finantarii sale sprijina dezvoltarea sectorului privat, sustenabilitatea si inovatia.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA