Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

BCG: Londra si New York raman orasele unde vor sa traiasca cei mai multi oameni

Pe masura ce restrictiile pandemiei COVID-19 se reduc, mai multi rezidenti se muta in alte orase - 50% dintre rezidentii urbani s-au mutat deja intr-un oras nou, iar 48% iau in considerare aceasta schimbare in viitor. Acestea sunt concluziile celui mai recent raport lansat de Boston Consulting Group (BCG).
Intitulat “Cities of Choice: Are People Happy Where They Live?”, raportul se bazeaza pe sondaje efectuate pe mai mult de 50.000 de locuitori din 79 de orase din intreaga lume pentru a intelege ce ii determina pe rezidentii urbani sa vrea sa se mute sau invers, sa doreasca sa ramana.
„Relocarea este mai usoara acum decat oricand. Provocarea pentru autoritatile locale este de a intelege ceea ce ii face pe rezidenti fericiti, astfel incat sa-i poata pastra pe cei actuali si sa-i atraga pe altii noi”, a declarat Vladislav Boutenko, Managing Director si Senior Partner al BCG, si coautor al raportului. „Pentru a obtine acest lucru, autoritatile trebuie sa fie constiente de avantajele si dezavantajele oraselor pe care le conduc.”
 
Cele mai dorite orase in care sa locuiesti
Raportul imparte orasele in patru categorii - metropole, orase mari, orase mijlocii si orase in curs de dezvoltare, pe baza profilurilor lor socioeconomice. Pentru a deveni lider in clasamentul Cities of Choice al BCG, orasele trebuie sa demonstreze intaietate in domenii precum: oportunitati economice, calitatea vietii, capital social, interactiunea cu autoritatile si viteza schimbarii.
- Metropole - Londra si New York se claseaza pe locul unu si doi ca fiind cele mai dorite metropole, repetand performanta din anul precedent. Desi cele doua orase au avut rezultate bune in ceea ce priveste oportunitatile economice, calitatea vietii, capitalul social si interactiunile cu autoritatile, ele au obtinut scoruri mai mici la viteza schimbarii, semnaland ca pozitia lor in clasament ar putea fi detronata in urmatorii ani. Cu toate acestea, ca grup, metropolele - definite ca avand peste 10 milioane de locuitori - au aratat rezultate sub medie in dimensiunea oportunitatilor economice.
- Orasele mari - Pentru orasele cu o populatie urbana de peste 3 milioane de oameni, Washington DC, Singapore si San Francisco sunt lideri ai grupului. In timp ce orasele mari au scoruri mai bune la capitolul interactiunii cu autoritatile, nu s-au descurcat la fel de bine la capitolele precum capitalul social si viteza schimbarii.
- Orase mijlocii - definite ca fiind orase cu o populatie urbana de mai putin de 3 milioane de locuitori - au avut cele mai bune rezultate, 18 din cele 28 de orase primind scoruri generale peste scorul mediu. Copenhaga, Viena si Amsterdam ocupa primele trei locuri, si se remarca prin scoruri mari la capitolul calitatea vietii.
- Orase in curs de dezvoltare - caracterizate prin rata ridicata de crestere si urbanizare, pot fi identificate prin viteza mare de schimbare, dar cu o calitate a vietii mai scazuta. Bangalore, Mumbai si Delhi conduc acest grup.
 
Influenta pandemiei de COVID-19 asupra evaluarii oraselor
Concluziile sondajului arata ca pandemia a avut un impact negativ asupra scorurilor oraselor in 2022, doar opt orase primind evaluari mai mari de la propriii rezidenti decat in 2021.
Locuitorii au fost mai putin optimisti atunci cand si-au evaluat orasele, retrogradandu-le la criteriile ce tin de calitatea vietii. Rezidentii au mai spus ca au constatat mai putine oportunitati de cariera si mai putina certitudine in realizarea lor profesionala.
„Pandemia COVID-19 a fost un test puternic pentru majoritatea oraselor. De fapt, multe orase nu au iesit inca pe deplin din aceasta situatie”, a declarat Hans-Paul Bürkner, Global Chair Emeritus al BCG si coautor al raportului. „Autoritatile trebuie sa raspunda la intrebarea: care sunt imperativele pentru viitor pentru ca rezidentii urbani sa traiasca fericiti in aceste orase? Oamenii s-au schimbat, prin urmare si orasele trebuie sa se schimbe.”

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA