
"Avand in vedere semnalele venite din piata cu privire la anumite neclaritati aparute la nivelul normelor de aplicare a legislatiei in domeniul achizitiilor publice si sectoriale, ANAP si Ministerul Fondurilor Europene vin sprijinul autoritatilor contractante si al operatorilor economici cu o reglementare mai clara in ceea ce priveste modalitatea de determinare a valorii estimate si alegerea procedurii de atribuire in raport cu complexitatea obiectului contractului de achizitie din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016 si, respectiv, Hotararea Guvernului nr. 394/2016. Precizam ca neclaritatile semnalate privesc modalitatea de estimare a valorii contractelor de lucrari si au avut ca efect intarzieri nejustificate in procesul de achizitii, generate de aplicarea unor proceduri de achizitie complexe in raport cu valoarea estimata a serviciilor de proiectare, ulterior reflecandu-se si la nivelul serviciilor de executie", arata o comunicare ANAP.
Reprezentantii Agentiei subliniaza ca anterior deciziei de elaborare a acestui proiect, conducerea ANAP a solicitat un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene cu privire la interpretarea corecta si aplicarea adecvata a prevederilor referitoare la estimarea valorii contractelor de servicii de lucrari.
"In urma corespondetei pe aceasta tema cu serviciile tehnice de specialitate ale Comisiei Europene (Scrisoarea Ares (2020)2553508 - 14/05/2020) s-a fundamentat necesitatea de modificare/ completare a dispozitiilor legale mentionate mai sus, in sensul reglementarii a doua situatii distincte: determinarea valorii estimate a achizitiei prin cumularea valorii estimate a serviciilor de proiectare tehnica si asistenta din partea proiectantului cu valoarea estimata a lucrarilor aferente unui obiectiv de investitii - in situatia in care acestea fac obiectul aceluiasi contract de achizitie publica de lucrari; respectiv determinarea valorii estimate a achizitiei prin raportare la fiecare tip de contract in parte (servicii/ lucrari), in cazul in care autoritatea/ entitatea contractanta atribuie contracte diferite - servicii de proiectare tehnica si asistenta din partea proiectantului, respectiv executie lucrari - pentru realizarea aceluiasi obiectiv de investitii", se mai arata in comunicatul ANAP.
Astfel, prin modificarea prevederilor art. 18 alin. (3) din HG nr. 394/2016 si ale art. 17 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 395/2016, entitatile/ autoritatile contractante care decid sa atribuie serviciile de proiectare aferente unui obiectiv de investitii separat de executia lucrarilor pentru acelasi obiectiv de investitii nu vor mai stabili valoarea estimata a achizitiei prin cumularea valorilor estimate ale celor doua tipuri diferite de contracte, alegand procedura de atribuire a fiecarui contract individual in functie de valoarea estimata a serviciilor sau a lucrarilor care fac obiectul respectivului contract.
Pentru informatii suplimentare, click aici!