
Revenind la datele aferente primului semestru din 2017 (disponibile pentru piata italiana, precum si la export), acestea confirma faptul ca beneficiarii din peninsula italica (reprezentati mai ales de firmele de constructii) au cumparat 5.109 utilaje (+6% fata de ianuarie-iunie 2016), din care 4.910 unitati pentru efectuarea lucrarilor de sapaturi (+6%) si 199 de echipamente destinate executiei operatiunilor de infrastructura rutiera (+9%).
„Cresterea consemnata pe piata italiana in primul semestru din 2017 confirma mentinerea unui ritm ascendent moderat, comparativ cu ceea ce s-a intamplat in aceeasi perioada a anului trecut. Revenirea anuntata a segmentului lucrarilor de constructie a cladirilor ar trebui sa fie de fapt un semnal pozitiv, care sa dea tonul unei sporiri a increderii in industria de constructii, in ansamblul sau. Cu toate acestea, instabilitatea politico-economica ramane un factor de ingrijorare atat pentru companiile locale de profil, cat mai ales in cazul investitorilor straini”, a subliniat Paolo Venturi.
Oficialul organizatiei italiene a mai explicat, pe scurt, ca, in ceea ce priveste exportul din perioada analizata, conform documentului de monitorizare a pietelor internationale Samoter Outlook, cererea de echipamente de constructii (din categoria celor pentru sapaturi), fabricate in Italia, se majoreaza, pe plan mondial. Astfel, strict pentru acest segment, exportul din semestrul intai a.c. a sporit cu +9%, la 359 milioane de euro. Totodata, s-au constatat cresteri ale exportului la echipamentele de concasare si sortare (+28%), precum si in cazul utilajelor ce permit executia lucrarilor de infrastructura rutiera (+8%). In schimb, exportul de macarale-turn s-a stabilizat la o cota destul de redusa, in timp ce la masinile destinate forarii (-31%) si in cazul betonierelor (-4,6%) trendul continua sa fie negativ. De asemenea, importul de echipamente pe piata italiana a sporit, la randul sau, cu +14,5%, ajungand la 230 milioane de euro in primele sase luni ale anului in curs. Astfel, balanta comerciala isi mentine un surplus de mai mult de 585 milioane de euro, insa consemneaza pierderi evaluate la -3,4%. Informatii suplimentare, la www.unacea.org