Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
RO EN

UBB: Lucrarile de reabilitare contribuie la cresterea nivelului de radon in cladiri?

Cercetatorii UBB atrag atentia ca, dupa reabilitarea termica a cladirilor in care isi desfasoara activitatea majoritatea institutiilor publice, scoli si gradinite, care au deja un nivel crescut de radon, concentratia acestuia va creste si mai mult, depasind cu mult limita maxima admisa si punand in pericol sanatatea copiilor si a angajatilor care isi petrec zilnic in aceste cladiri intre 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
Specialistii UBB din cadrul Laboratorului de incercari Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) studiaza constant efectele radonului asupra sanatatii. Radonul este un gaz cancerigen, caruia i se atribuie intre aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate in Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauza principala a cancerului pulmonar dupa fumat. Expunerea prelungita la niveluri care depasesc 100 Bq/m3 este tratata ca o problema serioasa de mediu si de sanatate publica. Uniunea Europeana a stipulat in DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom obligatia ca statele membre sa monitorizeze si sa raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale si antropice. Romania are in implementare, inca din 2018, un Plan National de Radon care vine in intampinarea acestei directive, prin care masurarea concentratiei de radon in aerul din cladiri cu scoli, gradinite si crese, spitale si in alte tipuri de cladiri publice cu grad de ocupare ridicat, precum si aplicarea unor lucrari pentru protectia fata de radon sunt obligatorii.
Legislatia din Romania prevede ca nivelul de referinta de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentratia de radon este 300 Bq/m3, iar o astfel de expunere echivaleaza pentru sanatate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 tigari/zi.
Universitatea Babes-Bolyai este singura institutie din Romania care a facut masuratori ale radonului si care are rezultate stiintifice solide in domeniu, bazate pe o experienta de peste 30 de ani de cercetare si recunoscute de catre CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare). Cercetatorii UBB au tras un semnal de alarma asupra riscului crescut in Romania in cladirille publice in care isi desfasoara activitatea majoritatea scolilor si a gradinitelor si au inaintat Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde in Ghidul de finantare privind reabilitarea termica a cladirilor normele cu privire la reducerea concentratiei de radon, insa fara succes.
In 20% din scolile investigate din Romania dintr-un esantion de peste 400 de cladiri concentratia de radon a depasit valoarea limita.
Ghidul de finantare al Programului privind sprijinirea eficientei energetice si a gestionarii inteligente a energiei in cladirile publice cu destinatie de unitati de invatamant nu cuprinde nicio prevedere cu privire la protectia pentru reducerea expunerii la gazul radioactiv radon a copiilor din scolile si gradinitele din cladirile reabilitate, renovate prin programul finantat de stat. Forma finala si publica a Ghidului nu cuprinde aceste masuri, desi ele sunt obligatorii prin legislatie. DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom prevede ca Planul national de actiune la radon pentru fiecare tara europeana trebuie sa fie corelat cu Programele de eficienta energetica si de calitate a aerului interior.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA