Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE

Contextul geopolitic tensionat si instabilitatea care caracterizeaza in prezent scena economica globala au adus in prim-plan dependenta tarilor din blocul comunitar de importurile de materii prime. Astfel, intre anii 2014 si 2023, Romania a dublat cantitatea de materii prime reciclabile importate din tarile non-UE, de la aproape 448.000 de tone la peste 910.000 de tone, arata datele oficiale Eurostat analizate de Clean Recycle.
De altfel, in aceeasi perioada, au crescut si importurile de materii prime reciclabile din tarile membre ale Uniunii Europene, de la peste 462.000 de tone la peste 765.000 de tone.
Aceste materii sunt clasificate in cinci categorii principale: plastic, hartie si carton, metale pretioase, fier si otel, precum si metale neferoase (cupru, aluminiu si nichel).
Insa, in continuare, tarile din UE importa materii prime mai mult decat exporta, ceea ce a rezultat, in 2021, intr-un deficit comercial de 35,5 miliarde euro, mai arata analiza Clean Recycle. Uniunea Europeana importa circa jumatate din materiile prime pe care le consuma.
O solutie pentru a reduce dependenta de alte state in ceea ce priveste importurile de materii prime reciclabile este trecerea la un model de economie circulara, pentru prelungirea ciclului de viata al produselor. Astfel, materialele reziduale sunt reciclate si reinjectate in economie ca noi materii prime - numite "materie prima secundara", ceea ce poate avea numeroase beneficii, atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru cresterea securitatii aprovizionarii cu materii prime.
"Este important, in primul rand, ca tara noastra sa accelereze tranzitia catre o economie circulara. In acest fel, se poate proteja in fata fluctuatiilor legate de preturile materiilor prime, inclusiv cele reciclabile. La fel de esential este ca Romania sa dezvolte infrastructura de reciclare si astfel sa crestem exporturile. De exemplu, sa existe un numar mai mare de centre de reciclare, sa fie re-extrase materiile prime si sa dezvoltam infrastructura de colectare separata a deseurilor pentru populatia tarii", a declarat Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.
Parlamentul European a adoptat o rezolutie, inca din februarie 2021, prin care se urmareste ca, pana in 2050, sa se ajunga la o economie complet circulara, neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, durabila si fara substante toxice. In medie, un european genereaza 180 de kilograme de deseuri de ambalaje pe an.
***
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori de pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP), preluand obligativitatea raportarii, colectarii si valorificarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje puse pe piata de producatori si importatori. Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 800 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice etc. 

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
27 Feb 12:19 | Impactul Omnibus: 95% din companiile romanesti scapa de raportarea ESG
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA