
Desfasurat saptamana trecuta, evenimentul a detaliat, in panelul "Mecanisme de finantare pentru renovarea energetica si tranzitia spre o economie cu emisii scazute de carbon", ce linii de finantare vor fi deschise in curand. Astfel, prin mecanismul BEI se poate accesa finantare cu dobanda subventionata, necesitand o cofinantare de minimum 10%.
Acesta se adreseaza tuturor tipurilor de cladiri, de la locuinte unifamiliale (cu plafoane incepand de la 20.000 euro per proiect) pana la cladiri din sectorul public (cu plafoane de 1,54 sau 5 milioane euro), cu o maturitate de pana la 15 ani. Obiectivul este modernizarea a 12.500 de cladiri pana la finalul anului 2029.
La masa rotunda, Banca de Investitii si Creditare a prezentat pentru perioada 2025-2027 Strategia de Investitii si Creditare care defineste prioritatile strategice si produsele financiare menite sa abordeze deficitele de finantare identificate pe piata si sa ofere sprijin specific atat pentru sectorul privat, cat si pentru autoritatile/entitatile publice locale.
"Suma alocata pentru necesarul de investitii este mica, dar reprezinta un prim pas important. Este esential sa observam cum se va dezvolta tranzitia verde, avand in vedere schimbarile globale actuale. Nu putem sustine tranzitia verde doar prin fonduri nerambursabile. Economia trebuie sa genereze resurse proprii, pentru a se autosustine pe termen lung. Investitiile trebuie sa fie insotite de strategii de dezvoltare economica durabila, care sa permita inovatii si cresterea eficientei energetice, astfel asigurandu-se un impact pozitiv asupra mediului si a societatii. Pe termen lung, este crucial ca tranzitia verde sa fie integrata in procesele economice existente pentru a asigura sustenabilitatea", a declarat Andrei Botis, Presedinte, Romania Green Building Council (ROGBC) si CEO al Appraisal & Valuation (NAI Romania).

Celelalte sesiuni tematice in cadrul evenimentului au fost:
1. "Extinderea capacitatii si asigurarea sustenabilitatii ghiseelor unice pentru eficienta energetica" - in cadrul careia au fost dezbatute oportunitati si provocari in procesul de operationalizare a acestora, impreuna cu reprezentanti ai ghiseelor unice, ai Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si ai mediului economic. Se anunta initiative relevante pentru instruirea angajatilor la nivel de consilii judetene, precum si pentru dezvoltarea de platforme de informare si sprijin care sa conduca in viitor la oferirea de servicii integrate de renovare energetica (informare, finantare si asistenta tehnica).
2. "Combaterea saraciei energetice prin programe adaptate" - s-au identificat principalele bariere tehnice, legislative si administrative care limiteaza progresul tranzitiei energetice a cladirilor in Romania, inclusiv infrastructura electrica deficitara si capacitatea administrativa redusa a autoritatilor locale. S-a subliniat faptul ca aproximativ jumatate dintre gospodariile din Romania sunt afectate de diverse forme de saracie energetica, necesitand implementarea unor solutii personalizate si masuri integrate.
Evenimentul a fost organizat de partenerii romani ai proiectului SMAFIN Expanded - Romania Green Building Council (RoGBC) si Clusterul pentru Promovarea Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (Pro-nZEB). Acesta a beneficiat de prezenta Guvernului Romaniei prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Energiei si Ministerul Finantelor.
Masa rotunda continua forumurile pentru investitii durabile in energie organizate anterior de Comisia Europeana (2018-2019) si evenimentele din cadrul proiectului SMAFIN (2021-2023), fiind finantata de Uniunea Europeana prin Programul LIFE.