Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029

Circa 400 de milioane de euro vor fi disponibili, in perioada ianuarie 2026 - septembrie 2029, pentru renovarea energetica si tranzitia spre o economie cu emisii scazute de carbon, in Europa Centrala si de Est, printr-un mecanism de finantarea al Bancii Europene de Investitii (BEI). Platforma multi-regionala de finantare a BEI a fost prezentata in cadrul celei de-a doua editii a mesei rotunde din seria SMAFIN Expanded, cu tema "Finantarea sustenabila a eficientei energetice".
Desfasurat saptamana trecuta, evenimentul a detaliat, in panelul "Mecanisme de finantare pentru renovarea energetica si tranzitia spre o economie cu emisii scazute de carbon", ce linii de finantare vor fi deschise in curand. Astfel, prin mecanismul BEI se poate accesa finantare cu dobanda subventionata, necesitand o cofinantare de minimum 10%. 
Acesta se adreseaza tuturor tipurilor de cladiri, de la locuinte unifamiliale (cu plafoane incepand de la 20.000 euro per proiect) pana la cladiri din sectorul public (cu plafoane de 1,54 sau 5 milioane euro), cu o maturitate de pana la 15 ani. Obiectivul este modernizarea a 12.500 de cladiri pana la finalul anului 2029. 
La masa rotunda, Banca de Investitii si Creditare a prezentat pentru perioada 2025-2027 Strategia de Investitii si Creditare care defineste prioritatile strategice si produsele financiare menite sa abordeze deficitele de finantare identificate pe piata si sa ofere sprijin specific atat pentru sectorul privat, cat si pentru autoritatile/entitatile publice locale.
"Suma alocata pentru necesarul de investitii este mica, dar reprezinta un prim pas important. Este esential sa observam cum se va dezvolta tranzitia verde, avand in vedere schimbarile globale actuale. Nu putem sustine tranzitia verde doar prin fonduri nerambursabile. Economia trebuie sa genereze resurse proprii, pentru a se autosustine pe termen lung. Investitiile trebuie sa fie insotite de strategii de dezvoltare economica durabila, care sa permita inovatii si cresterea eficientei energetice, astfel asigurandu-se un impact pozitiv asupra mediului si a societatii. Pe termen lung, este crucial ca tranzitia verde sa fie integrata in procesele economice existente pentru a asigura sustenabilitatea", a declarat Andrei Botis, Presedinte, Romania Green Building Council (ROGBC) si CEO al Appraisal & Valuation (NAI Romania).
 
 
Celelalte sesiuni tematice in cadrul evenimentului au fost:
1. "Extinderea capacitatii si asigurarea sustenabilitatii ghiseelor unice pentru eficienta energetica" - in cadrul careia au fost dezbatute oportunitati si provocari in procesul de operationalizare a acestora, impreuna cu reprezentanti ai ghiseelor unice, ai Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si ai mediului economic. Se anunta initiative relevante pentru instruirea angajatilor la nivel de consilii judetene, precum si pentru dezvoltarea de platforme de informare si sprijin care sa conduca in viitor la oferirea de servicii integrate de renovare energetica (informare, finantare si asistenta tehnica).
2. "Combaterea saraciei energetice prin programe adaptate" -  s-au identificat principalele bariere tehnice, legislative si administrative care limiteaza progresul tranzitiei energetice a cladirilor in Romania, inclusiv infrastructura electrica deficitara si capacitatea administrativa redusa a autoritatilor locale. S-a subliniat faptul ca aproximativ jumatate dintre gospodariile din Romania sunt afectate de diverse forme de saracie energetica, necesitand implementarea unor solutii personalizate si masuri integrate.
Evenimentul a fost organizat de partenerii romani ai proiectului SMAFIN Expanded - Romania Green Building Council (RoGBC) si Clusterul pentru Promovarea Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (Pro-nZEB). Acesta a beneficiat de prezenta Guvernului Romaniei prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Energiei si Ministerul Finantelor.
Masa rotunda continua forumurile pentru investitii durabile in energie organizate anterior de Comisia Europeana (2018-2019) si evenimentele din cadrul proiectului SMAFIN (2021-2023), fiind finantata de Uniunea Europeana prin Programul LIFE.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
27 Feb 12:19 | Impactul Omnibus: 95% din companiile romanesti scapa de raportarea ESG
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA