Vineri, 14 Februarie 2025
RO EN

Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei

Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din trei metropole ale Romaniei, determinand cu exactitate, fara interventie umana, fractia masica de PM10 sau PM 2,5 de pe filtrele colectate din statiile de masurare a calitatii aerului. Echipamentele au fost furnizate deja de Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, Agentiilor pentru Protectia Mediului (APM) din Brasov, Timis si Bucuresti, in cadrul unui proiect derulat impreuna cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), pentru modernizarea Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA).
Unul din aceste echipamente robotizate, care a fost pus in functiune, a fost prezentat public, azi, la sediul APM Brasov, in prezenta Presedintelui ANPM, Laurentiu Alexandru Pastinaru si Vicepresedintelui ANPM, Eugen Ioan Cozma. De asemenea, echipamentele de la Bucuresti si Timisoara au fost deja montate in sediile agentiilor, iar specialistii din cadrul laboratoarelor de monitorizare se pregatesc pentru punerea in functiune a aparatelor, in cursul saptamanii viitoare.
 
 
"Reglementarile europene impun standarde clare in privinta monitorizarii si raportarii datelor obtinute ca urmare a monitorizarii calitatii aerului, iar aceste aparate, dotate cu echipamente de mare precizie, vor arata masura exacta a cantitatilor de PM 10 si PM 2,5, din aer, excluzand orice posibila eroare de cantar. Echipamentele inteligente vor analiza filtrele din toate statiile de monitorizare, din municipiul respectiv si, pe baza codului QR al fiecarui filtru vor atribui datele exact statiei din care au fost colectate probele. Mai mult decat atat, echipamentele vor fi conectate la RNMCA si vor transmite datele, cu o precizie de sase zecimale, catre laboratorul central, din cadrul ANPM, a declarat Laurentiu Alexandru Pastinaru, Presedintele ANPM.
Conform specialistilor, echipamentul cantareste si inregistreaza masa filtrelor de aer inainte ca acestea sa fie expuse in statiile de monitorizare, inregistrandu-le in baza codului QR, apoi le cantareste si ulterior perioadei de expunere, determinand cu exactitate cantitatile de particule PM 10 si PM 2,5 colectate din zona statiei respective.
 
 
"In cele opt statii automate de monitorizare din judetul Brasov, parte integranta a RNMCA, se efectueaza masurari continue pentru determinarea indicatorilor particule in suspensie cu diametrul sub 10 microni (PM10), respectiv cu diametrul sub 2,5 microni (PM2.5) prin aspirarea particulelor in suspensie pe filtre de quart cu un debit constant timp de 24 h. Determinarea masei de PM 10, respectiv PM 2,5 se face prin metoda gravimetrica, prin diferenta dintre masa filtrelor expuse si masa filtrelor neexpuse. 
La echipamentul cu operare manuala folosit pana in prezent, toate inregistrarile necesare asigurarii calitatii rezultatelor sunt inregistrari efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate inregistrarile necesare asigurarii calitatii rezultatelor sunt automate, inregistreaza si genereaza rapoarte care includ informatiile de la initierea pana la sfarsitul procedurii”, a explicat Directorul executiv al APM Brasov, Ciprian Bancila.
 
 
Din ce este compus sistemul si ce standarde respecta
Sistemul robotizat este compus din: cabina de climatizare cu sistem de climatizare controlat, balanta analitica si modul ionizator/descarcator static. In cabina de climatizare parametrii de mediu (temperatura si umiditatea relativa) sunt masurati si inregistrati continuu in zonele de interes din incinta. Inregistrarile masurarilor sunt stocate si disponibile pentru demonstrarea functionarii corespunzatoare.
Respectand cerintele standardului SR EN 12341, metoda standardizata de masurare gravimetrica pentru determinarea fractiei masice de PM 10 sau PM 2,5 a particulelor in suspensie, sistemul robotizat are predefinit un program, in care sunt setati timpii de conditionare si conditiile de verificare a rezultatelor cantaririlor, in doua module diferite: un modul pentru filtrele inainte de expunere (inainte de plasarea lor in statia de monitorizare) si un modul pentru filtrele dupa expunere (dupa prelevarea in statia de monitorizare).
 

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
29 Noi 12:13 | HOLCIM lanseaza programul "Profesii Bine Cimentate", pentru 150 de studenti
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA