Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

PWC: Doar 30% dintre firmele listate la BVB au plan de aplicare a obiectivelor ESG

Pentru majoritatea companiilor listate din Romania raportarea non-financiara reprezinta o chestiune de conformitate, doar 30% avand efectiv un plan de punere in aplicare a obiectivelor de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) si doar 10% o strategie integrata de afaceri si de sustenabilitate, reiese din raportul ”ESG - O sansa de schimbare strategica?” realizat de PwC Romania in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Mai mult, 50% dintre respondenti nu utilizeaza inca niciun standard de raportare, in conditiile in care pana in 2023 cerintele de reglementare si raportare devin mai stricte.
”Avand in vedere ambitiile Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon si noile reglementari care se intrevad in acest domeniu, angajamentele de sustenabilitate ale companiilor devin urgente. Tonul este dat de companiile listate la bursa care trebuie sa faca tranzitia catre modele de operare responsabile si transparente pentru conformarea la noile cerinte de raportare non-financiara. In cadrul fondului european de redresare, vor fi alocate resurse financiare pentru proiecte de tranzitie in acest domeniu, iar companiile care indeplinesc anumite conditii specifice vor putea solicita finantare. In consecinta, merita sa se pregateasca pentru a depune deja cererea la nivel de strategie si raportare”, a declarat Monica Movileanu, Partener si Lider ESG PwC Romania.
Actionarii si investitorii pun un accent tot mai mare pe tot ce inseamna modele sustenabile. Daca organizatiile nu au o strategie de sustenabilitate si nu publica rapoarte non-financiare de calitate s-ar putea confrunta cu probleme la evaluare in procesul de audit, precum si cu dificultati in gasirea surselor de finantare si de contactare a investitorilor si a clientilor.
”Din punctul de vedere al investitorilor, implementarea ESG la nivel corporativ este vazuta ca o cerinta pentru o mai buna gestionare a riscurilor, imbunatatirea operatiunilor si o crestere durabila. Proiectele pe care le-am initiat la nivelul BVB, si anume ratingurile ESG pentru companiile listate pe piata principala, precum si publicarea ghidurilor noastre ESG, au ca scop imbunatatirea intelegerii si capacitatii emitentilor locali, in principal in ceea ce priveste asteptarile investitorilor institutionali. Speram ca toti actorii relevanti, autoritatile de reglementare, emitentii, investitorii si organizatiile specializate in ESG vor reusi sa gaseasca o abordare echilibrata pentru a remedia deficientele actuale in materie de ESG si pentru a spori fiabilitatea si increderea in datele ESG in viitor”, a declarat Remus Danila, Head of Business Development BVB.
 
Alte concluzii ale raportului
- 50% dintre companiile respondente spun ca au doar o strategie de afaceri.
- In 82% din cazuri, deciziile ESG sunt luate la nivelul consiliului de administratie.
- Printre aspectele ESG incluse in procesul de gestionare a riscurilor, companiile cotate la bursa au indicat: securitatea cibernetica, clima si mediul, problemele angajatilor, guvernanta corporativa si domeniul aferent activitatilor anticoruptie, aspecte sociale si drepturile omului.
- Majoritatea respondentilor (72%) spun ca rapoartele lor nefinanciare sunt verificate de catre auditori externi.
- Companiile sunt mult mai bine pregatite sa abordeze problemele sociale, ale angajatilor si ale drepturilor omului. Acestea declara ca au coduri de etica (82%), politici de remunerare pentru toti angajatii (71%), politici de protectie a celor care denunta neregulile (65%), politici privind diversitatea (47%) si standarde OIM (24%).
- De asemenea se vad progrese ale abordarii sistematice a aspectelor legate de clima si mediu: 53% declara ca au deja o politica de mediu si clima, iar 12% lucreaza la o astfel de politica.
- 47% dintre respondenti declara ca nu au o politica specifica privind drepturile omului, in timp ce 71% spun ca au o politica anticoruptie si anti-mita.
- Mai putin de 6% dintre societatile cotate la bursa declara ca efectueaza audituri pentru a evalua performanta furnizorilor.
 
Raportul integral poate fi gasit pe site-ul PwC Romania aici.

Din aceeasi categorie

14 Iul 07:00 | McKinsey: Productia de materiale genereaza 20% din emisiile globale de gaze
11 Iul 07:00 | McKinsey: Deseurile globale de cupru au un rol major in procesul de decarbonizare
01 Iul 11:53 | ARSC lanseaza procedura de Certificare ESG, cu 27 de indicatori de performanta
27 Iun 11:30 | SKANSKA Equilibrium 2: Certificare WiredScore Platinum pentru cladiri operationale
27 Iun 10:43 | Primul an de raportare CSRD: Concluzii pentru institutiile din sectorul financiar
26 Iun 10:10 | IULIUS a obtinut certificarea LEED Platinum pentru 5 proiecte de retail si birouri
24 Iun 12:07 | HORVATH: 65% din companiile mari europene stabilesc obiective de sustenabilitate
19 Iun 14:19 | ADP: Romania a obtinut cinci nominalizari si un premiu la BREEAM Awards 2025
17 Iun 15:43 | DELOITTE: Cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor
12 Iun 12:36 | CarbonTool se extinde in Ucraina, Turcia, Cipru si Orient si lanseaza versiunea 2.0
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA