Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

CONSULTANTA: Piata romaneasca de constructii verzi, in contextul globalizarii

Demersurile globale realizate de institutii abilitate, cu expertiza in evaluarea si certificarea constructiilor sustenabile, sunt de data relativ recenta. Anul de referinta al acestor preocupari a fost 1998, in luna noiembrie, cand, in urma unor demersuri globale sustinute, a luat fiinta WorldGBC (Consiliul Global pentru Cladiri Verzi), in California, cu opt state membre: Australia, Canada, Japonia, Spania, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si SUA. Investirea cu autoritatea necesara a acestei institutii, in vederea elaborarii de proceduri de evaluare, scheme de certificare pentru diverse tipuri de cladiri, clasificari ale nivelurilor de certificare si instrumente de implementare a schemelor, a avut loc abia in 2002. Rolul declarat al WorldGBC este de a oferi un cadru institutionalizat comunicarilor internationale, de a ajuta liderii industriali si companiile din sectorul de real estate sa acceseze piete noi si sa-si transforme edificiile in constructii prietenoase cu mediul inconjurator, precum si de a se constitui drept voce avizata a initiativelor internationale in domeniul constructiilor verzi.
Articol realizat de Alexandra Stoica, BREEAM International Assesor şi director executiv al DAS Engineering Group.
 
Cu toate acestea, competitorii de pe piata de real estate au nevoie de o perioada de adaptare, pentru a percepe corect rolul si atributiile WorldGBC. Activitatea in domeniul constructiilor sustenabile s-a intensificat si a devenit notabila abia in anul 2008, conform unui studiu al SmartMarket - Global Green Building Trends. Potrivit acestui raport, desi doar 17 tari aveau infiintate oficial Consilii pentru Cladiri Verzi, acesta este momentul in care activitatea in domeniul verde incepe sa prinda contur la nivel global. La nivelul anului 2012 piata este deja definita, nu mai reprezinta o nisa, ci un trend, un sector aflat in crestere si dezvoltare continua, in care un numar tot mai mare de firme proiecteaza, construiesc si renoveaza cladiri in intreaga lume dupa principii si cerinte de sustenabilitate, economie circulara si eficienta energetica. Aceste principii si cerinte au fost ulterior legiferate prin elaborarea schemelor internationale de certificare a cladirilor verzi, care cuprind un ansamblu coerent de reguli si cerinte care trebuie indeplinite de orice proiect care aspira la titulatura de "cladire verde" sau "constructie sustenabila".
 
Principalele cerinte ale constructiilor sustenabile
Cateva dintre principalele cerinte ale constructiilor sustenabile sunt: utilizarea rationala a terenului de construire si imbunatatirea biodiversitatii mediului exterior, utilizarea eficienta a resurselor limitate (apa, energie, materiale de constructii), folosirea pe scara larga a energiilor regenerabile (solare, eoliene, geotermale etc.), colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea, pe cat posibil, a unei cantitati cat mai consistente, evitarea poluarii cursurilor de apa si a aerului, eficienta energetica ridicata a anvelopei constructiei si sistemelor de instalatii utilizate si, nu in ultimul rand, cerinte sociale, precum bunastarea si sanatatea ocupantilor cladirilor sustenabile si managementul proiectelor verzi - care trebuie sa asigure buna derulare si punere in opera a conceptelor de sustenabilitate.
 
Sistemele internationale de certificare a cladirilor verzi
In acord cu ...
Varianta integrala a analizei este disponibila in editia Ianuarie-Februarie 2015 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
22 Ian 15:48 | Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA