Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

MMAP: Peste jumatate din deseurile municipale sunt biodeseuri si pot fi valorificate

Mai mult de jumatate din cele 6 milioane de tone de deseuri generate anual de municipalitatile din Romania sunt biodeseuri si pot fi valorificate, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor intr-o conferinta pe aceasta tema organizata ieri de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Oficialul a explicat ca gradul scazut de reciclare si de reutilizare a acestora nu numai ca reprezinta o pierdere pentru societate, ci genereaza si probleme majore in comunitate, de la costurile asociate pentru companii, mirosurile puternice din preajma gropilor de gunoi si pana la gazul metan produs de biodeseuri, cu impact puternic asupra efectului de sera, care ar putea fi in schimb captat si utilizat ca sursa de energie.
Expertii Piotr Barczak, de la European Environmental Bureau, si Enzo Favoino, Zero Waste Europe, au prezentat reglementarile europene in domeniu, precum si multe exemple de bune practici, atat din Romania cat si din alte tari. Ambii experti au salutat aparitia Legii 181/2020 privind administrarea desurilor compostabile, pe care o considera foarte bine aliniata prioritatilor europene si au atras atentia asupra oportunitatii Romaniei de a stimula compostarea individuala, o solutie potrivita pentru un stat unde aproximativ jumatate din populatie traieste in mediul rural.
Participantii la eveniment si-au exprimat dezamagirea legata de lipsa de actiune si de conformare a unor autoritati locale in ceea ce priveste administrarea deseurilor, in general.
"Acestea vor avea insa, in continuare, un rol primordial in relatia cu cetatenii si implementarea sistemelor de colectare separata a bio-deseurilor, si in acelasi timp si in demersul de informare a populatiei cu privire la colectare separata si compostare. Dincolo de barierele in calea gestionarii eficiente a bio-deseurilor, schimbarile de legislatie nasc si noi oportunitati pentru toti actorii implicati", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
El a subliniat astfel, in incheierea conferintei, necesitatea dezvoltarii de catre mediul de afaceri a unor modele de business standardizabile pe diferite industrii, dand exemplul unui proiect in curs de implementare la centrul comercial Veranda Mall din Bucuresti, care vizeaza preluarea bio-deseurilor generate in cadrul activitatii centrului comercial si transformarea acestora in compost, care poate fi utilizat ulterior in diferite destinatii.
***
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a fost infiintata ca raspuns la necesitatea de sustinere a capitalului romanesc. Prin membrii sai, AOAR se constituie intr-o structura reprezentativa a mediului deafaceri din Romania, reunind experiente si problematici economice din domenii diverse si se prezinta, la peste 20 ani de la constituirea sa, ca un partener apreciat si ascultat la nivel guvernamental, parlamentar, la nivelul partidelor politice si al organismelor internationale.

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
22 Ian 15:48 | Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA