Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

Impactul Omnibus: 95% din companiile romanesti scapa de raportarea ESG

Propunerea Omnibus, care a fost adoptata de Comisia Europeana, reduce semnificativ numarul companiilor din Romania obligate sa raporteze performanta ESG de la peste 6.000 la doar 300, reprezentand o scadere de 95%.
"Aceasta reforma nu reprezinta un pas inapoi in sustenabilitatea europeana, ci dimpotriva, o reconciliere a birocratiei cu nevoile reale ale economiei. Permite companiilor sa aloce resurse acolo unde genereaza rezultate masurabile, precum reducerea emisiilor, si mai putin in redactarea de rapoarte”, a declarat Razvan Nica, fondatorul BuildGreen si CEO al Carbon Tool. "Prin reducerea datelor care urmeaza a fi raportate, estimam o crestere a importantei amprentei de carbon, cel mai relevant indicator al sustenabilitatii, si a KPI derivati. Analizele pe care le-am realizat pe baza informatiilor colectate prin Carbon Tool indica faptul ca bugetele alocate raportarii ESG pot fi redirectionate catre proiecte de reducere a amprentei de carbon, eficienta energetica si inovatie tehnologica, generand beneficii economice si de mediu mai tangibile”, a adaugat Razvan Nica. 
Revizuirea Directivei privind Raportarea de Sustenabilitate Corporativa (CSRD) limiteaza obligativitatea raportarii doar la companiile cu peste 1.000 de angajati. Astfel, majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) din Romania sunt excluse din obligatia de raportare, inclusiv cele listate la bursa. La nivel european, estimarile vizeaza o reducere cu 80% a numarului total de companii afectate de reglementarile CSRD.
Pentru economia romaneasca, aceasta ajustare va duce la eliminarea cerintelor de raportare pentru aproximativ 5.700 de companii, pastrand sub incidenta directivei doar corporatiile mari, preponderent multinationale. Aceasta reprezinta o recalibrare a politicilor europene, menita sa reduca birocratia pentru IMM-uri si sa permita realocarea resurselor spre investitii concrete.
Datele Eurostat plaseaza Romania pe locul 22 in UE la capitolul raportari ESG, cu doar 12% dintre IMM-uri avand sisteme structurate de monitorizare a indicatorilor de sustenabilitate. Comparativ, in tari precum Suedia sau Danemarca, peste 60% dintre IMM-uri raporteaza voluntar performanta ESG. Prin urmare, impactul reducerii obligatiilor de raportare va fi resimtit diferit la nivel european.
Recomandari strategice pentru companiile romanesti
In ultimele luni, din cauza calendarului strans, specialisitii BuildGreen au observat o anxietate crescuta in randul companiilor, carora le este in prezent recomandata o strategie bazata pe pasi mici si concreti pentru a fi pregatite pentru urmatorul val. Din punct de vedere tehnic, business-urile au implementat masuri de eficientizare, iar recomandarea BuildGreen este orientarea spre afaceri cu un plan pe termen lung si indicatori relevanti pentru management, cum ar fi amprenta de carbon per produs, care pot fi comparati cu concurenta sau cu tintele asumate.
In functie de domeniu, BuildGreen sugereaza companiilor o abordare proactiva prin:
  • Implementarea sistemelor ESG – chiar daca raportarea nu mai este obligatorie, standardele de sustenabilitate raman esentiale pentru accesul la finantare verde.
  • Alinierea la standardele internationale – utilizarea unor cadre precum CSRD (optionale), GRI sau TCFD asigura compatibilitatea cu pietele internationale.
BuildGreen si Carbon Tool vor continua sa sprijine companiile i in adoptarea celor mai bune practici de sustenabilitate prin solutii concrete, oferind consultanta strategica pentru un viitor economic durabil si eficient.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA