Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
RO EN

HS Timber sustine proiectul WoodComp3D, pentru materiale biocompozite din lemn

TU Wien si HS Timber Group au incheiat un parteneriat de cercetare cu scopul de a folosi particule de lemn pentru a dezvolta noi materiale durabile care se preteaza, de asemenea, si printarii 3D.
Cand bustenii sunt procesati in fabricile de cherestea, aproape jumatate din materialele rezultate sunt produse secundare ale prelucrarii lemnului, printre altele, tocatura si alte particule mici de lemn. Acum, TU Wien si HS Timber Group - una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului din Europa - cauta aplicatii de inalta calitate pentru aceste produse secundare.
Obiectivul proiectului «WoodComp3D» este sa dezvolte un proces care sa converteasca particule de lemn in materiale biocompozite de inalta calitate. Acest material special care are la baza lemnul trebuie sa aiba o stabilitate si capacitate portanta ridicata, in asa fel incat sa poata fi folosit in industria de constructii. Poate, de asemenea, fi folosit si pentru producerea de obiecte personalizate, prin folosirea imprimatelor 3D.
Demontare si remontare
Lignina - o macromolecula care leaga celulele intre ele si contribuie la stabilitatea lemnului - influenteaza foarte mult proprietatile lemnului. Demersul cercetatorilor implica extragerea unei cantitati de lignina din particule de lemn. Componentele lemnului sunt apoi lipite din nou, sub presiune si caldura. Materialul nu trebuie lipit cu adezivi artificiali. Mai degraba, componentele sale naturale ar trebui recombinate intr-un proces special care sa produca un material nou, stabil.
„Dovada de Concept este pasul initial,” spune inginerul civil Prof Josef Füssl de la TU Wien, unul dintre cadrele universitare care conduce proiectul, impreuna cu inginerul chimist Prof. Anton Friedl. „Dorin sa conlucram cu HS Timber Group sa demonstram ca aceasta viziune poate fi pusa in practica. Dupa aceea, vom aborda problematici de cercetare.”
Proiectul este unul inter-disciplinar, in care sunt implicate mai multe grupuri de cercetare din partea TU Wien. Prima sarcina implica fractionarea lemnului si dezvoltarea pre-tratamentului mecanic-termic, pentru a obtine componentele din lemn in forma dorita. Aceasta sarcina este indeplinita de grupurile de cercetatori conduse de Prof. Anton Friedl si Prof. Michael Harasek. Modelarea asistata de computer aste un alt instrument important: materialele complexe precum lemnul sau materialele biocompozite trebuie descrise pe diferite scale de lungime, pornind de la microstructura lor si ajungand la scara componentelor structurale mari. Echipa condusa de Prof. Josef Füssl si de Dr. Markus Lukacevic este raspunzatoare de aceasta. In cele din urma, echipa aflata sub coordonarea chimistului de materiale Prof. Hinrich Grothe joaca de asemenea un rol important. Sarcina acesteia este sa analizeze cu precizie relatia dintre microstructura si proprietatile chimice li fizice.
Un prim pas important
„Interesant la acest proiect de cercetare este ca poate ajuta la rezolvarea marii enigme a prelucrarii lemnului: lignina,” spune Hannes Plackner, care supravegheaza proiectul din partea HS Timber Group. „Daca vom reusi, aceasta inseamna ca particulele de lemn pot fi folosite ca materiale inovatoare, nu doar ca biocombustibil. Poate fi de asemenea posibila fabricarea de materiale de constructii personalizate cu proprietatile produsului perfecte - mai capabil decat betonul, mai sustenabil decat plasticul si mai maleabil decat polimerii.”
„Este foarte important pentru noi sa promovam inovatia in silvicultura si in industria lemnului. De aceea, HS Timber Group sprijina acest proiect de cercetare cu un milion de Euro in primul an,” explica Gerald Schweighofer. Daca proiectul progreseaza bine, HS Timber Group s-a angajat sa furnizeze finantare de peste trei milioane de Euro pe termen lung.
Michael Kaiser de la Serviciul de Strangere de Fonduri si Relatii cu Comunitatea este responsabil cu gestionarea proiectului din punct de vedere administrativ. „Suntem incantati sa fi gasit un partener remarcabil in HS Timber Group si speram sa avem succes in lunile urmatoare, impreuna cu Dovada noastra de Concept,” spune Kaiser.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA